Отруєння грибами: симптоми і перша медична допомога
Щорічно в Україні кілька десятків людей отруюються грибами. Відбувається це через небажання вживати в їжу суто гриби промислового виробництва. Люди не розуміють, що збирати гриби навіть в перевіреній роками місцевості небезпечно. Якщо ви їли гриби, самостійно зібрані і приготовані в домашніх умовах, і у вас з'явилися симптоми отруєння, терміново звертайтеся за медичною допомогою!
Гриби досить важко перетравлюються, тому їх не варто давати їсти дітям, людям похилого віку, вагітним і мамам, які годують груддю.
Отруєння грибами відбувається, якщо їстівний гриб переплутали з отруйним. Вони бувають дуже схожими один на одного.
Також отруєння можливе за умови неправильної технології приготування і кулінарної обробки грибів.
До симптомів отруєння грибами відносяться:
Симптоми ботулізму з'являються через 12-72 години після вживання в їжу отруєної їжі. До них відносяться:
Швидше впоратися з отруєнням допоможе дієта: потрібно відмовитися від гострої, жирної, копченої їжі, алкоголю. Краще їсти їжу, приготовану на пару, відварну.
Перед приготуванням гриби потрібно ретельно помити і почистити. Якщо кришка на банці з консервованими грибами здулася, потрібно терміново їх викинути.
Автор: Ольга Купріянова
Чому відбувається отруєння грибами?
Гриби досить важко перетравлюються, тому їх не варто давати їсти дітям, людям похилого віку, вагітним і мамам, які годують груддю.
Отруєння грибами відбувається, якщо їстівний гриб переплутали з отруйним. Вони бувають дуже схожими один на одного.
Також отруєння можливе за умови неправильної технології приготування і кулінарної обробки грибів.
Симптоми отруєння грибами
Зазвичай перші симптоми отруєння з'являються через 1-2 години після вживання в їжу грибів. Однак може бути і відстрочена реакція організму, і перші ознаки отруєння дадуть про себе знати лише через добу-дві.До симптомів отруєння грибами відносяться:
- сильний біль в животі;
- діарея;
- нудота, блювота;
- підвищення температури тіла;
- головний біль, запаморочення;
- сильна слабкість;
- уповільнене серцебиття;
- галюцинації, марення;
- сильна слинотеча;
- підвищене потовиділення;
- сонливість;
- відсутність сечовипускання протягом декількох годин поспіль;
- пожовтіння шкіри і слизових.
Ботулізм
Консервовані гриби, приготовані в домашніх умовах з порушенням технології процесу, можуть викликати ботулізм. Це дуже серйозне отруєння, викликане токсином, що потрапляють в організм людини. Якщо пацієнту вчасно не ввести сироватку проти ботулізму, він з високою ймовірністю помре.Симптоми ботулізму з'являються через 12-72 години після вживання в їжу отруєної їжі. До них відносяться:
- діарея;
- нудота, блювота;
- судоми;
- порушення зору, двоїння в очах;
- головний біль;
- сухість в роті;
- труднощі з диханням.
Перша медична допомога при отруєнні грибами
При появі перших симптомів отруєння, якщо ви недавно їли гриби, слід:- викликати швидку допомогу;
- відвезти людину в лікарню, якщо швидка їхатиме довго;
- дотримуватися постільного режиму;
- багато пити рідини, щоб вивести з організму токсини;
- промити шлунок;
- прийняти сорбент.
Швидше впоратися з отруєнням допоможе дієта: потрібно відмовитися від гострої, жирної, копченої їжі, алкоголю. Краще їсти їжу, приготовану на пару, відварну.
Профілактика отруєння грибами
Краща профілактика отруєння грибами - відмова від самостійного збору грибів. Якщо ви все ж зважилися збирати гриби, беріть тільки ті, в безпечності яких на 100% впевнені!Перед приготуванням гриби потрібно ретельно помити і почистити. Якщо кришка на банці з консервованими грибами здулася, потрібно терміново їх викинути.
Автор: Ольга Купріянова