Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чим можна заразитися від домашніх улюбленців: небезпека токсоплазмозу

Чим можна заразитися від домашніх улюбленців: небезпека токсоплазмозуДомашні улюбленці можуть бути не лише джерелом гарного настрою, але й становити собою реальну загрозу для своїх господарів. Мова йде про таку небезпечну хворобу, як токсоплазмоз. Це паразитарне захворювання, яким можуть заразитися як люди, так і тварини. Воно викликається токсоплазмами (найпростішими мікроорганізмами), а його джерелом найчастіше є різні види ссавців (кішки, кролики, гризуни тощо).

Як можна заразитися токсоплазмозом?

Зараження людини токсоплазмою найчастіше відбувається від домашніх тварин, зокрема кішок.

Також зараження може відбутися через вживання в їжу м’ясних продуктів чи яєць хворих тварин. Тому так важливо приділяти велику увагу достатній термічній обробці страв, яка реально захищає від токсоплазми.

Патогенні мікроорганізми можуть потрапити до крові людини через пошкодження шкіри чи укуси комах.

Бувають і випадки внутрішньоутробного зараження, тому токсоплазмоз є таким небезпечним для вагітних.

Токсоплазмоз у вагітних жінок

Серед інфекційних хвороб токсоплазмоз – одна з найбільш розповсюджених та небезпечних для вагітних жінок. Це підступне захворювання, яке може протікати без будь-яких симптомів, майбутня мама навіть не здогадується, що її дитина в небезпеці.

Лікарі виокремлюють таке поняття, як вроджений токсоплазмоз. Токсоплазма здатна проникати крізь плаценту та викликати хворобу у ще ненародженої дитини. Це можливо тоді, коли жінка інфікується під час вагітності. Якщо зараження відбулося ще до вагітності, дитині нічого не загрожує.

Прояви вродженого токсоплазмозу є важкими, вони демонструють значне ураження внутрішніх органів. До можливих ознак хвороби належать наступні:

  1. вроджені каліцтва очного яблука аж до розвитку сліпоти;
  2. недорозвиненість головного мозку;
  3. недорозвиненість спинного мозку;
  4. ураження печінки, селезінки тощо.

Важкість уражень залежить від строку вагітності: чим менше плід, тим гірше буде протікати хвороба.

Через токсоплазмоз плід або вмирає, або ж дитина народжується з інтоксикацією, лихоманкою, ураженням печінки, селезінки, лімфатичних вузлів, ЦНС. Можливий енцефаломієліт.

Слід зазначити, що токсоплазмоз небезпечний для вагітної лише один раз: під час наступних вагітностей плід буде захищений уже наявними у матері антитілами.

Набутий токсоплазмоз

Ця форма хвороби може протікати або у прихованій формі, або ж нагадувати собою тиф, енцефаліт. Часто під час токсоплазмозу уражуються очі. Гостра форма триває впродовж приблизно 7-ми днів, починається з високої температури тіла, головного болю, судом, блювання. Також збільшується печінка, селезінка, може бути запалення легень та навіть параліч.

Найчастіше зустрічається хронічна форма хвороби, коли досить довгий час спостерігається температура 37,2-37,8°С, головний біль, збільшення лімфатичних вузлів, печінки, селезінки, біль в суглобах та м’язах.

Профілактика токсоплазмозу

Найбільшу увагу у питаннях профілактики слід приділити сім’ям, в яких мешкає домашня тварина, особливо кішка. Варто мити руки після контакту з нею, не цілувати її, слідкувати за її гігієною (особливо це стосується звички ходити в туалет в одне і те ж місце, а не розносити екскременти по всьому дому).

Також важливою мірою профілактики є правильне приготування їжі, особливо м’яса: його треба гарно мити та піддавати ретельній термічній обробці.

Як уже зазначалося, найбільшу небезпеку токсоплазмоз несе для вагітних жінок, а саме для плоду. Тому під час планування вагітності слід звести до мінімуму контакти із тваринами, по можливості на певний період відправити свого улюбленця пожити в інше місце. Адже наслідки контакту із тваринами у цей період можуть стати по-справжньому фатальними.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм