Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке туберкульоз кісток? Причини, симптоми та наслідки хвороби

Що таке туберкульоз кісток? Причини, симптоми та наслідки хворобиТуберкульоз кісток – це захворювання опорно-рухового апарату людини, для якого характерне прогресуюче руйнування кісток. Ця хвороба призводить до анатомічних та функціональних порушень уражених частин скелету. Кістковий туберкульоз – найрозповсюдженіша форма туберкульозу після легеневої. Найчастіше патологічний процес розвивається у хребті, проте зустрічається і в інших відділах опорно-рухової системи.

Розвиток туберкульозу кісток та його причини

Туберкульозна паличка проникає до губчатих відділів кістки і викликає первинний осередок (остит), який розповсюджується на суглоби та оточуючі тканини і викликає їхнє руйнування.

Причина цієї хвороби – туберкульозна паличка в організмі людини. Навколо неї починається реактивний запальний процес, розвивається інфекційна гранулема, при розростанні якої відбувається розчинення кісткової речовини, утворення абсцесів. Найбільш небезпечний туберкульоз кісток для дитячого організму, який знаходиться на стадії росту та розвитку.

Фактори, які можуть впливати на розвиток кісткового туберкульозу, наступні:
  • погані соціально-побутові умови, в яких живе людина;
  • неповноцінне харчування чи голодування;
  • інфекційні захворювання, які часто повторюються;
  • хронічні стреси;
  • ВІЛ.

Симптоматика туберкульозу кісток

На початковій стадії хвороба часто протікає безсимптомно. Перші ознаки виявляються уже на стадії ураження кісток та суглобів, яка передує артриту. До них належать:
  • загальна слабкість, млявість, сонливість;
  • незначне підвищення температури тіла (не вище 38 °С);
  • дратівливість;
  • тягнучий біль у м’язах.
Якщо хвороба перейшла в артритичну фазу, дані симптоми посилюються, до них приєднуються ознаки ураження кісток та суглобів. Тоді симптоматика буде наступною:
  • підвищення температури тіла до 39 °С;
  • сильний біль у хребті чи суглобах;
  • біль при русі суглобів, обмеження їх функціональності;
  • набряки, атрофія м’яких тканин;
  • вкорочення кінцівок, кульгавість, сутулість;
  • утворення гнійників.
Туберкульоз кісток дає досить серйозні ускладнення, особливо якщо його не почати вчасно та правильно лікувати. Він призводить до викривлення спини, утворення горбу, втрати рухомості суглобів, атрофії м’язів, паралічу кінцівок.

Діагностика та лікування туберкульозу кісток

Якщо є хоча б найменші підозри на цю страшну хворобу, варто негайно звернутися до лікаря. До діагностичних процедур, які можуть допомогти виявити дане захворювання, належать: загальний огляд пацієнта; клінічний аналіз крові; бактеріологічне дослідження ексудату чи кісткової тканини; проба Манту; імуноферментний аналіз; рентген кісток; МРТ чи КТ; біопсія кістки.

Туберкульоз кісток має вторинну природу, тому лікування здійснюється загальне та місцеве, направлене на підсилення опору організму та на боротьбу із патологічними змінами. Процес видужування довготривалий, він займає за найкращих прогнозів від 1,5 до 3 років (за умови безперервного комплексного лікування).

Пацієнт повинен повноцінно й регулярно харчуватися, подовгу перебувати на свіжому повітрі. Допомагає ортопедичне лікування (накладання гіпсу на уражені ділянки), досить ефективними можуть бути протитуберкульозні препарати. Також можливе хірургічне втручання – резекція суглобів, протезування тощо.

Туберкульоз кісток – це важке випробування для людини. Якщо його вчасно не діагностувати та не почати лікувати, можна залишитися інвалідом на все життя. Тому слід уважно ставитися до профілактики туберкульозу, прислухатися до сигналів, які подає організм, дбати про якість свого життя. Чим раніше почати боротися з даним захворюванням, тим кращих результатів можна досягти.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм