Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Епідемічний паротит: симптоми, лікування, профілактика

Епідемічний паротит: симптоми, лікування, профілактикаЕпідемічний паротит – це гостре вірусне захворювання, під час якого відбувається запалення слинних залоз людини. Через те, що в хворого при цьому шия збільшується в об’ємі, в народі хворобу називають «свинка».

Паротит – це дитяча хвороба, найчастіше вона зустрічається у дітей віком від 5 до 15 років. Проте небезпека зараження для дорослих теж є.

Як передається вірус паротиту

Вірус паротиту передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Захворіти можна під час простої розмови. Хворий на свинку заразний за 1-2 дні до появи перших симптомів хвороби, коли він ще навіть не здогадується про те, що занедужав, та впродовж 9 днів після виявлення ознак захворювання.

Потрапляючи в організм людини, вірус розмножується в її залозистій тканині. Саме тому він може уразити такі залози, як: слинні, статеві, підшлункову, щитовидну тощо. Слинні залози піддаються ураженню першочергово, тут симптоми хвороби виявляються найбільше.

Симптоми паротиту

Зазвичай свинка починається гостро. До її головних симптомів відносять:
  • різке підвищення температури тіла до 40°С, яке можна виміряти сучасним термометром; висока температура може зберігатися 5-7 днів;
  • біль в області вух;
  • больовий синдром при жуванні чи ковтанні;
  • підвищене слиновиділення;
  • різкий біль при вживанні кислої їжі;
  • збільшення щік;
  • припухлість зони перед вушною раковиною, яка збільшується в розмірах (найбільше припухлість збільшується на 5-6 день хвороби);
  • мочка вуха відстовбурчується вперед і догори;
  • біль при пальпації слинних залоз.

Ускладнення після епідемічного паротиту

Паротит сам по собі зазвичай протікає не дуже важко, проте може дати ряд серйозних ускладнень. До найбільш поширених з них належать:
  • панкреатит;
  • запалення статевих залоз;
  • запалення щитовидної залози;
  • ураження ЦНС (менінгіт, енцефаліт).
Наслідки даних ускладнень можуть бути серйозними. Це і безпліддя (через запалення яєчок у хлопчиків), і порушення менструального циклу у дівчат в майбутньому, і проблеми з шлунково-кишковим трактом, і гормональні порушення, і запалення оболонок мозку та навіть смерть. Тож не варто недооцінювати звичайну дитячу хворобу свинку.

Лікування паротиту

Якщо хвороба протікає типово, без ускладнень, вона зазвичай триває 7-10 днів. Хворому обов’язково рекомендується звернутися до лікаря. Якщо немає часу записуватись на прийом та чекати в чергах - заходьте в Телекит.


На вас там завжди чекатиме лікар, який вийде на зв’язок за 15 хв. та проконсультує в режимі онлайн. При свинці прописують постільний режим, також необхідно велику увагу приділяти чистоті порожнини рота. Для цього його треба щоденно полоскати розчином соди та іншими дезінфікуючими засобами.

На слинні залози варто накласти суху теплу пов’язку. Їжа, яку вживає хворий, має бути рідкою та подрібненою, ні в якому разі не кислою чи гострою. Найкраще на цей період підійде молочно-рослинна дієта.

Оскільки паротит викликається вірусом, лікування проти нього є суто симптоматичним, направленим на полегшення самопочуття хворого.

Профілактика свинки

Через високу небезпеку можливих ускладнень після паротиту дуже важливою є його профілактика. Найкраща профілактика – своєчасне проведення профілактичних щеплень. В Календарі профілактичних щеплень, затвердженому на державному рівні, вакцинація від кору, краснухи та паротиту проводиться двічі: в 1 рік та в 6 років. Лише своєчасна вакцинація захистить дитину від епідемічного паротиту в майбутньому.

Свинка – це одна з найбільш відомих дитячих хвороб. Проте її наслідки можуть бути зовсім недитячими. Саме тому так важливо вжити профілактичних засобів з її запобігання. Щеплена дитина може захворіти на паротит, проте тоді хвороба буде протікати у легкій формі без важких ускладнень. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм