Нудота та неприємний запах з рота можуть вказувати на застій жовчі
Якщо людина жаліється на постійну нудоту, печію, у неї з рота неприємно пахне, це може вказувати на таку досить небезпечну хворобу, як застій жовчі, або холестаз. За статистикою від нього страждає кожна п’ята людина у світі. Мова йде про порушення процесів надходження жовчі до дванадцятипалої кишки у результаті порушення її (жовчі) утворення, виділення та виведення. Хронічний холестаз може стати причиною ряду важких захворювань, аж до цирозу печінки.
Отже, до можливих причин застою жовчі належать наступні:
Одна із головних складових лікування холестазу – дієта. Хворому рекомендується вживати страви, приготовані на пару, відварені чи запечені. Їсти слід 5-6 разів на добу невеликими порціями. У раціоні повинні бути присутні білки, що містяться у молочних продуктах, яйцях, рибі, м’ясі, злаках. Рекомендовані рослинні жири. Не можна вживати баранину, свинину, м’ясо качки, гуски, смажені страви, бульйони, консерви, шоколад, гриби, алкогольні напої.
За допомогою медикаментозного лікування можна здійснювати жовчогінну дію, зменшувати продукування холестерину в печінці та його всмоктування у кишечнику.
Утворену закупорку жовчних протоків іноді показано усувати хірургічним шляхом.
Попередити застій жовчі можна за допомогою рухливої активності, правильного режиму дня та харчування. Тож слід гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом, це не дозволить жовчі застоюватися. Не можна забувати про сніданок, переїдати, харчуватися самим лише фаст-фудом, “на ходу”. Дратівливість та постійні стреси можуть тягти за собою спазми у жовчному міхурові, тож зберігайте спокій.
Застій жовчі – досить поширена хвороба в сучасному світі, яка, однак, потребує лікування та свідомого підходу до свого способу харчування та життя в цілому.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Чому виникає холестаз? Які його симптоми?
В організмі здорової людини клітини печінки за добу виробляють 600-1000 мл жовчі, яка повинна виводитися. Жовч проходить канальцями, розташованими між клітинами печінки, надходить до жовчних протоків та потрапляє до жовчного міхура. Найчастіше холестаз розвивається через закупорку жовчного протоку камінцем або ж унаслідок ураження клітин печінки чи жовчних каналів через різні хвороби або отруєння.Отже, до можливих причин застою жовчі належать наступні:
- жовчнокам’яна хвороба;
- алкогольне ураження печінки;
- гепатити;
- гормональні зміни в організмі під час вагітності;
- збої в роботі ендокринної системи;
- поганий метаболізм;
- хромосомні порушення;
- синдром згущення жовчі;
- вузькі жовчні протоки, вроджений загин жовчного міхура;
- пухлина жовчного протоку;
- панкреатит;
- холецистит;
- пухлина підшлункової залози;
- неправильне харчування та нездоровий спосіб життя;
- стрес (може провокувати спазми у жовчному міхурові).
- гіркота у роті;
- часті напади нудоти чи навіть блювання;
- неприємний запах з рота;
- слабкість, в’ялість;
- біль у правому підребер’ї;
- жовтий відтінок шкіри, білків очей та слизових оболонок;
- свербіж шкіри, особливо сильний в області кінцівок (через затримку жовчних кислот у шкірі та подразнення нервових закінчень);
- темний колір сечі, світлий кал;
- збільшення печінки, яке можна помітити під час процедури УЗД.
Як боротися з застоєм жовчі?
Холестаз треба лікувати, адже, крім неприємних для людини симптомів, він призводить у кінцевому результаті до цирозу печінки, печінкової недостатності, остеопорозу, холециститу та інших серйозних недугів, пов’язаних із функціонуванням органів шлунково-кишкового тракту. Також хронічний застій жовчі тягне за собою утворення каменів у жовчовивідних шляхах.Одна із головних складових лікування холестазу – дієта. Хворому рекомендується вживати страви, приготовані на пару, відварені чи запечені. Їсти слід 5-6 разів на добу невеликими порціями. У раціоні повинні бути присутні білки, що містяться у молочних продуктах, яйцях, рибі, м’ясі, злаках. Рекомендовані рослинні жири. Не можна вживати баранину, свинину, м’ясо качки, гуски, смажені страви, бульйони, консерви, шоколад, гриби, алкогольні напої.
За допомогою медикаментозного лікування можна здійснювати жовчогінну дію, зменшувати продукування холестерину в печінці та його всмоктування у кишечнику.
Утворену закупорку жовчних протоків іноді показано усувати хірургічним шляхом.
Попередити застій жовчі можна за допомогою рухливої активності, правильного режиму дня та харчування. Тож слід гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом, це не дозволить жовчі застоюватися. Не можна забувати про сніданок, переїдати, харчуватися самим лише фаст-фудом, “на ходу”. Дратівливість та постійні стреси можуть тягти за собою спазми у жовчному міхурові, тож зберігайте спокій.
Застій жовчі – досить поширена хвороба в сучасному світі, яка, однак, потребує лікування та свідомого підходу до свого способу харчування та життя в цілому.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Новые статьи:
Также интересно посмотреть:
- Язвенная болезнь желудка: следствие стресса или неправильного питания?
- Летняя диета при панкреатите: как не навредить поджелудочной железе
- Летние инфекции: что делать при гастроэнтерите
- Как заподозрить и лечить колит? Острое и хроническое течение болезни
- Підвищена та знижена кислотність шлунку: що це, які хвороби провокує?