Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Іхтіоз: основні причини ороговіння шкіри

Іхтіоз: основні причини ороговіння шкіриРозрізняють понад 20 форм захворювання під назвою «іхтіоз». При звичайному іхтіозі клітини шкіри розмножуються з нормальною швидкістю, але вони не відокремлюються на поверхні шкіри, як зазвичай. Крім того, мертві клітини шкіри не відпадають досить швидко, що спричиняє накопичення лусочок. 

Наразі розберемо саме його вульгарну форму.
 
Вульгарний іхтіоз – це патологічний стан, спадкового або набутого характеру, що супроводжується неможливістю шкіри позбавлятися змертвілих клітин. Основною ознакою вульгарного іхтіозу є суха, товста й луската шкіра. Так зовнішньо захворювання має вигляд риб’ячої луски. 
 
Ураження можуть бути як легкого перебігу, обмежившись певними ділянками тіла, так і охоплювати значні площі з залученням живота, спини, верхніх та нижніх кінцівок.

Характерні ознаки

  1. Надмірна сухість шкіри, що може призвести до появи тріщин на долонях чи підошвах ніг. Якщо тріщини досить глибокі, може розвинутися інфекція.
  2. Лущення шкіри голови. За виглядом лусочки мають форму багатокутника, а за забарвленням – білі, коричневі або сірі.
  3. Свербіж.
  4. Потовщення шкіри.
Зауважимо, що інтенсивність симптомів посилюється при холодному та сухому повітрі.

Основні причини

У більшості випадків причина захворювання криється у спадковому факторі. Якщо це трапляється при народженні, шкірі дитини не вистачає основного білка під назвою філагрин, який допомагає організму створювати зовнішній шар шкіри та позбавлятися від мертвих клітин шкіри.
Не є виключенням коли іхтіоз може виникати разом з іншими шкірними захворюваннями, такими як атопічний дерматит. У дорослих захворювання називається набутим вульгарним іхтіозом і може бути спричинений іншими порушеннями, включаючи ниркову недостатність, деякі види раку, ВІЛ. У рідкісних випадках причиною порушення може бути певні лікарські препарати.
Зауважимо, що захворювання може виникнути як у перші роки життя дитини чи бути присутнім при її народженні, так і виникати в дорослому віці. При цьому симптоми, що виникли на початку як правило зникають в ранньому дитинстві. 

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу відбуватиметься лікарем дерматологом на основі даних анамнезу, фізикального огляду. Додатково лікар може призначити лабораторні дослідження крові, біопсію шкіри. 
 
Специфічного лікування іхтіозу не існує. Дії лікаря будуть направлені на боротьбу з симптомами.

Самостійно в домашніх умовах хворий може практикувати відлущення шкіри після купання. Також доцільним буде застосовувати зволожувальні засоби, у складі яких є сечовина або пропаленгліколь. Лікар може призначити спеціальні креми та мазі, які містять молочну кислоту, ретиноїди. 

Зволожувач повітря для хворих з іхтіозом допоможе запобігти висихання шкіри.

За необхідності потрібно лікувати хворобу або зменшити дозу препарату, що викликав набутий вульгарний іхтіоз.

Ключем до боротьби з вульгарним іхтіозом є закріплення лікування цієї хвороби як частини розпорядку дня.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм