Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гніздова алопеція: основні причини випадіння волосся

Гніздова алопеція: основні причини випадіння волосся Випадіння волосся є досить поширеною проблемою, яка може виникнути як у молоді, так і в більш дорослому віці. Що сприяє цьому? Насправді факторів безліч, розпочинаючи від стресу, супутніх захворювань, закінчуючи гормональними змінами. Наразі розберемо детальніше стан, коли волосся випадає частинами, що діагностується як гніздова алопеція.

Механізм розвитку гніздової алопеції полягає в атакуванні імунною системою волосяних фолікулів, що призводить до втрати волосся невеликими ділянками які можуть зливатися та утворювати видимі та більш масштаби ураження.
Окрім того, гніздова алопеція може виникнути як у дитинстві, так і у дорослому віці, незалежно від статі. Симптоми зазвичай проявляються від 25 до 40 років. 
 
Залежно від перебігу захворювання розрізняють декілька типів гніздової алопеції. Так вогнищева алопеція, яка є найпоширенішим типом, супроводжується випадінням волосся на одній чи кількох ділянках. При цьому вогнища ураження досягають розмірів з монети.
Тотальна алопеція виникає, при випадінні волосся по всій шкірі голови.
При універсальній алопеції волосся втрачається на тілі, включаючи шкіру голови та обличчя.
У випадку раптової втрати волосся по всій шкірі голови діагностують дифузну гніздову алопецію.
Офіазне облисіння викликає смугу випадання волосся з боків і нижньої частини шкіри голови.

Характерні ознаки

Основним проявом захворювання як зазначалося вище є випадання волосся ділянками в кілька сантиметрів або менше.
І хоча шкіра голови є найбільш очевидним та найчастішим місцем ураження, патологічний процес може зосереджуватися і в ділянці обличчя, грудей, ніг.
Додатково хворі з гніздовою алопецією можуть стикнутися зі свербежем, відчуттям печіння в ділянці ураження, а також пошкодженням нігтів та ростом сивого волосся.

Основні причини

Гніздова алопеція є аутоімунним захворюванням, тобто причина полягає в помилковому атакуванні імунною системою здорових клітин тіла. Відповідно у випадку алопеції ураження зазнають волосяні фолікули, з яких і росте волосся. Коли фолікули стають меншими вони перестають виробляти волосся, що і призводить до їх випадіння.
Достеменно невідомо, що саме є причиною порушення. Спеціалісти відмічають можливий вплив ряду факторів, зокрема:
  • спадковий фактор;
  • наявність в анамнезі певних захворювань (наприклад, захворювання щитоподібної залози, вітиліго, анемія);
  • дефіцит вітамінів та мінералів;
  • проходження терапії проти раку.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі огляду з вивченням характеру випадіння та дослідженням зразків волосся під мікроскопом. За необхідності проводиться біопсія шкіри голови. Також важливо встановити причину, яка і викликає втрату волосся. З цією метою лікар проводить лабораторні дослідження крові та ряд інших діагностичних тестів.
 
Тактика лікування полягатиме в сповільненні процесу випадіння волосся та сприянню його відновлення, адже алопеція не усувається повністю. Кожен метод терапії є індивідуальним. Не є виключенням, коли спроби підібрати найбільш відповідне лікування можуть зайняти певний час.

До загальних методів лікування можна віднести застосування місцевих засобів, які втираються в шкіру голови та стимулюють ріст волосся.

Ін’єкції стероїдів є звичайним варіантом для легкої плямистої алопеції, щоб допомогти відростити волосся на залисинах. Препарат вводиться в шкіру голови крихітними голками.

Пероральні імунодепресанти є ще одним варіантом, який може запропонувати лікар. Їх дія направлена на блокування відповіді імунної системи.

Ще одним методом усунення проблеми є світлотерапія або фотохімієтерапія, що полягає у впливі ультрафіолетового світла. Лазерне лікування забезпечує певні дози випромінювання, щоб стимулювати ріст нового волосся. 

Окремо розглядають альтернативні методи лікування, ефективність яких не до кінця доведена. Це може бути ароматерапія, вітаміни, акупунктура.

Також позитивно вплинути на результат порушення можуть і дієтичні зміни.

Прогноз гніздової алопеції непередбачуваний і різний для кожної людини. Якщо даний тип порушення має негативний вплив на ваш психоемоційний стан, обов’язково зверніться до спеціаліста для отримання необхідної допомоги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм