Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні методи лікування гематоми під нігтем

Основні методи лікування гематоми під нігтемНігті є так званим індикатором коли за певних обставин в організмі відбувається збій. 

Піднігтьова гематома - це порушення, що супроводжується розвитком кровотечі та синців на нігті або під ним. 
 
Досить часто даний стан називають «пальцем бігуна» або «тенісним пальцем» та пов’язують його появу як результат травми.
Якщо піднігтьова гематома невелика, а біль слабкий, зазвичай вона зникає без лікування або ускладнень. Інші випадки потребують медичної допомоги.

Основні причини

У більшості випадків піднігтьова гематома є результатом певного пошкодження кровоносних судин під нігтьовим ложем. Так кровоносні судини можуть розірватися, а кров просочитися в область під нігтем. Це трапляється при травмі (падіння важкого предмета), неодноразовому тиску тісного взуття, певних видах спортом (футбол, баскетбол, біг). 

Характерні ознаки 

  1. Поява пульсуючого болю в ділянці нігтя, який спричинений тиском крові, що накопичується під нігтьовим ложем. Больові відчуття зазвичай зникають через декілька днів. 
  2. Зміна забарвлення нігтя, від червонувато-фіолетового до почорніння, коли кров згортається. 
  3. Підвищена чутливість.
  4. Набряк.
Не є виключенням коли уражений ніготь відпадає або ж потребуватиме видалення.
 
При гематомі скупчення крові в нігтьовому ложі зазвичай відбувається протягом кількох днів після травми з поступовою зміною кольору у міру загоєння нігтя.

Також важливо при розвитку піднігтьової гематоми не пропустити ознаки можливої інфекції, що супроводжуватиметься лихоманкою, витіканням гною, відчуття тепла у нігті.

Діагностика та тактика лікування

У більшості випадків діагностувати піднігтьову гематому можливо завдяки візуальному огляді та даних анамнезу з виясненням чи передувала гематомі травма. Щоб поставити точний діагноз, лікар може оглянути ніготь за допомогою дерматоскопії.
Додатково лікар може провести рентгенографію кінцівки, аби виключити існує перелом пов’язаний з травмою. 

Також не варто виключати, хоча і рідкісні, але можливі випадки меланоми, яка також може спричинити зміну кольору шкіри під нігтями та кровоточити. Меланома хоч і може викликати утворення темної плями під нігтем, однак зазвичай це не викликає болю і не пов’язано з травмою. Тому занепокоєння повинні викликати випадки саме тривалого збереження гематоми.

Лікування відбувається переважно в домашніх умовах. Насамперед при виникненні гематоми доцільним буде підняти уражену кінцівку та прикласти обгорнутий пакет з льодом аби усунути набряк. Важливо пам’ятати, що тривалість холодового компресу не повинно перевищувати 20 хвилин.

Полегшити больові відчуття можливо за допомогою безрецептурних знеболювальних. 

Медичного спостереження потребують випадки тяжкого перебігу гематоми, коли симптоми є інтенсивними та зберігаються упродовж декількох днів. У цьому випадку пацієнтові може знадобитися трепанація нігтя, тобто формування невеликого отвору у ділянці скупчення крові. 

Процедура є безболісною та проводиться за допомогою лазера. Основним ускладненням, пов'язаним з декомпресією (трепанацією), є невеликий ризик інфікування залишкової гематоми.

При сильному пошкодженні нігтя, лікар його видаляє. Не є виключенням, коли нігтьова пластина відпадає самостійно.

Коли новий ніготь замінює старий, потреба в подальшому лікуванні чи будь-якому медичному обстеженні зникає. Виключенням є ускладнений процес загоєння.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм