Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Макулопапульозний висип: основні причини ураження шкіри

Макулопапульозний висип: основні причини ураження шкіриМакулопапульозний висип є маркером багатьох захворювань, від алергічних реакцій до інфекційних процесів. 

Назва даного стану складається з поєднання слів «макула», що означає плоскі знебарвлені ураження шкіри, і «папула», що є невеликими горбками. Так макули, розмір яких перевищує 1 сантиметр, вважаються плямами, тоді як папули, які зливаються разом, вважаються бляшками.
 
Однак слово макулопапульозний не є діагнозом. Це опис того, як саме виглядає висип.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище для макулопапульозного висипу відмінною рисою  є поява червоних горбиків на плоскій ділянці шкіри. Горбики та навколишні ділянки шкіри можуть виглядати червоними або рожевими на світлих тонах шкірного покриву. У більш темних тонах шкіри висипання можуть бути більш гіперпігментованими або мати різний відтінок червоного.
 
Висип іноді супроводжується свербежем і може тривати від декількох днів до трьох тижнів залежно від причини. Саме від причини залежатиме й швидкість появи ураження, що може поширюватися на будь-яку ділянку тіла, від обличчя до кінцівок.
 
Додатково клінічна картина може доповнюватися іншими проявами. До прикладу при розвитку інфекційного процесу, у хворого виникатимуть скарги на головний біль, лихоманку, блювання, больові відчуття у м’язах. 

Основні причини

  1. Розвиток інфекційного процесу вірусного чи бактеріального генезу (наприклад, кір, скарлатина, герпес, гепатит).
  2. Укуси комах.
  3. Атопічний дерматит.
  4. Контактний дерматит, що є реакцією на щось, що торкнулося шкіри (наприклад, хімічні речовини, рослини).
  5. Алергічна реакція (висип переважно виникає одразу та окрім характерних проявів додатково виникає порушення дихання та прискорене серцебиття).
  6. Приймання певних лікарських препаратів та реакція на них (переважно виникає через один-два тижні після прийому ліків). 
  7. Системне запалення організму, що виникає як реакція тіла на травму чи інфекцію. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу може викликати труднощі, враховуючи широкий перелік можливих причин висипання.
Тому лікар проведе збір анамнезу та фізикальний огляд з наступними додатковими діагностичними тестами.
 
Відповідно від результату обстеження і призначатиметься лікування. Деякі макулопапульозні висипання зникають самі по собі, тоді як інші можуть потребувати лікування. 

Аби усунути дискомфортні симптоми у вигляді свербежу можливе призначення антигістамінних препаратів або місцевих стероїдів (креми). Самостійно аби полегшити стан доцільним буде прикладати до місця ураження холодові компреси чи прийняти прохолодну ванну. У жодному разі не потрібно чухати чи дряпати висипання, так підвищуються ризики приєднання інфекції.

Якщо висип є реакцією на ліки, лікар може запропонувати припинити їх приймання або допомогти обрати аналог. Інфекція лікуватиметься залежно від конкретного захворювання. У випадку алергічної реакції призначаються антигістамінні препарати та місцеві препарати при запаленні шкіри. Також буде рекомендовано уникати тригера реакції. 

Ускладнення сам висип навряд викличе. На це впливатиме саме основне захворювання та відсутність його лікування й контролю. 

Зауважимо, що для повного зникнення та загоєння висипу можуть знадобитися дні, а іноді й тижні.
Загалом висипання на шкірі є частою причиною відвідування лікаря. Тому і поява подразненої червоної шкіри є приводом отримати консультацію спеціаліста.
Інформація для закладів охорони здоров'я, лікарів, благодійних фондів.
  • ДЕРМАТОСКОП купити – каталог та ціна
https://market.itmed.org/ua/catalog/bumaga_dlya_videoprintera/
  • ІНСТРУМЕНТ МЕДИЧНИЙ ХІРУРГІЧНИЙ купити – каталог та ціна
https://market.itmed.org/ua/catalog/instrument_meditsinskiy/
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм