Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпертрофічні рубці: основні причини та методи лікування

Гіпертрофічні рубці: основні причини та методи лікуванняРубці зазвичай приносять дискомфорт, насамперед естетичний. У випадку гіпертрофічних рубців це ще й проблема з медичної сторони, оскільки їх усунення є досить складним.

Гіпертрофічні рубці - це порушення, що супроводжується формування потовщених та широких рубців у місці пошкодження шкірного покриву внаслідок появи додаткової сполучної тканини.
 
І хоча поява шрамів є нормальною реакцією шкіри під час загоєння ран, гіпертрофічний рубець є аномальним результатом на певне травмування.
 
Механізм розвитку даного типу рубців полягає в надмірному продукуванні колагену в процесі загоєння. Причиною цього може бути безпосередньо тип шкіри людини та схильність до даної регенерації. Переважно вироблення колагену у великих кількостях виникає у випадку коли рана інфікована, попередньо не зафіксована швами або зазнає сильного натягу. Окрім того пошкодження шкіри, які йдуть глибше дермального шару також можуть спричинити даний тип рубців.
Гіпертрофічні рубці відрізняються від колоїдних, насамперед своєю м’якістю та не виходженням за межі початкового ушкодження шкіри.
Лікування спрямоване на усунення рубця, однак офіційних методів цього не встановлено.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме викликає появу гіпертрофічних рубців. Однак певні стани, можуть підвищувати ризик їх появи. До прикладу:
  • Опік (2-го та 3-го ступенів).
  • Системне запалення.
  • Погане загоєння ран через інфекцію.
  • Татуювання.
  • Спадковий фактор.

Характерні ознаки

  • Можлива поява на будь-якій ділянці тіла, хоча зазвичай це переважно ділянки де шкіра натягнута (спина, суглоби).
  • Підняті над шкірою.
  • Формуються через один-два місяці після травми.
  • За забарвленням гіперемовані або рожеві.
Попри те, що гіпертрофічні рубці не становлять загрози для життя, вони становлять косметичну проблему. Окрім того, додатково у людини вони можуть викликати свербіж та больові відчуття, обмеження рухів шкіри при розташуванні над суглобом.

Тактика 

З метою позбавлення гіпертрофічних рубців лікар може запропонувати декілька варіантів лікування. 
 
Відмітимо, що насамперед варто дочекатися дозрівання шраму, на що може знадобитися близько року. Важче піддаються лікуванню гіпертрофічні рубці, які виникають в результаті опікових ран.
Загальні методи лікування гіпертрофічних рубців включатимуть наступне:
  • Ін’єкції кортикостероїдів, що зазвичай є першою лінією лікування. Ін’єкції проводяться раз у два місяці, що дасть можливість розгладити рубець. Кількість процедур встановлює лікар, оскільки існують ризики послаблення тканини навколо місця ураження.
  • Лазерна терапія. Більшу ефективність має саме при новоутворених шрамах. Дія лазера направлена на спалювання та згладження піднятих шрамів.
  • Кріотерапія, коли з застосування рідкого азоту рубцева тканина заморожується з наступним розгладженням.
  • Оперативне втручання. Проводиться переважно через рік після формування рубця. Метод полягає у видаленні місця ураження з наступним повторним накладанням швів. Це дає можливість запобігти проблемі, яка спричинила шрам (наприклад, запалення чи натягу). Для покращення результатів хірургічне втручання можна поєднувати з іншим лікуванням.
На відміну від колоїдних рубців, гіпертрофічні легше піддаються лікуванню та не рецидивують.
 
Зменшити ризики даного типу ураження можливо належно доглядаючи за раною запобігаючи таким чином інфікуванню, використовуючи силіконові засоби та проходження ін’єкцій кортикостероїдами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм