Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гормональні прищі: характерні ознаки та методи лікування

Гормональні прищі: характерні ознаки та методи лікуванняІснує думка, що акне це завжди проблема підлітків, і її потрібно просто перерости. Але на жаль можливі випадки коли з віком стан шкіри тільки погіршується, а прищі стають особливо виснажливими. Наразі розберемо детальніше особливості появи гормональних висипань на шкірі.

Насамперед гормональні акне – це висипання, які пов’язані з коливаннями гормонів, що зазвичай виникають у період статевого дозрівання. При цьому такі гормональні спалахи можуть виникнути навіть у зрілому віці, і звісно найчастіше це трапляється у жінок, віком від 20 до 30 років, рідше у вікової категорії 40+.
 
Попри свою поширеність, даний стан шкіри виникає коли  змертвілі клітини шкірного покриву, бактерії або надлишок шкірного сала закорковують волосяні фолікули.
 
І якщо в нормі шкірне сало підтримує шкіру зволоженою, виходячи на її поверхню через волосяні фолікули, то при їх надмірному продукуванню фолікули можуть закорковуватися, що і призводить до запалення та утворення прищів.

Характерні ознаки

  1. Запалення на шкірі, гіперемія та набряк.
  2. Поява висипань навколо щік та підборіддя. Прищі викликають горбики на обличчі, плечах, грудях та спині у вигляді чорних цяток, білих вугрів, кіст, папул та пустул.
  3. Жирність шкіри.
  4. Підвищена чутливість.

Основні причини

В основі розвитку гормональних акне покладено стан, коли сальні залози в шкірі стають більш чутливими до групи гормонів, а саме андрогенів.
Так андрогени сприяють збільшенню сальних залоз і збільшують продукування жиру в шкірі. В нормі у людей є певний рівень даних гормонів, які підвищуються під час статевого дозрівання.

Однак можливо, коли жінки упродовж свого життя більш чутливі до андрогенів.
Іноді спосіб життя та ряд додаткових факторів може погіршити проблему, викликаючи дисбаланс або зміни рівнів гормонів. До прикладу:
  • подразнення шкіри неправильно підібраними засобами догляду за шкірою;
  • неправильне харчування. «Шкідливі» продукти можуть підвищити рівень цукру в крові, що своєю чергою може вплинути на рівень гормонів, який потім впливає на ризик розвитку прищів;
  • влив бактерій;
  • стрес;
  • дефіцит сну;
  • надлишок шкірного сала;
  • побічна дія лікарських засобів (наприклад, стероїдів);
  • спадкова схильність;
  • зміна рівня гормонів у жінок під час менструації або її порушенні, під час вагітності, менопаузи або після припинення протизаплідних засобів;
  • наявність в анамнезі певних захворювань (наприклад, синдром полікістозних яєчників, метаболічні порушення).

Тактика 

Спеціалісти рекомендують комплексний підхід стосовно контролю гормонального фону шкіри:
  1. Зменшення кількості доглядових засобів. Так відмічається, що у певних випадках найкращим способом є простота у догляді. Доцільним буде звести до мінімуму догляд за шкірою до основного засобу для вмивання, зволожувального  та сонцезахисного крему.
  2. Одне лікування за раз. Тобто попри наявність на ринку доглядових засобів у вигляді кремів чи лосьйонів проти прищів, варто починати лише з одного засобу, а не пробувати кілька рішень одночасно. Так потрібно використовувати його протягом кількох тижнів і спостерігати за результатом.
  3. Консультація у дерматолога. Серйозні проблеми зі шкірою дійсно консультації спеціаліста, який допоможе на основі даних анамнезу надати правильний план лікування.
Специфічне лікування також буде доцільним в залежності від типу акне та самого пацієнта. Наприклад, кістозні вугри потребують застосування ін’єкції стероїдів, важкі акне лікуються за допомогою антибіотиків та ретиноїдів, а чорні вугрі – місцевого застосування кремів. Також не варто забувати про раціон та за необхідності проходження лазерної або світлової терапії.
 
Важливо розуміти й психологічну сторону даної проблеми. Адже ми звикли спостерігати за ідеальною картинкою бездоганної шкіри у соціальних мережах. Тому варто вчитися сприймати себе такими як є та зосередитися на тій частині зовнішності, яка подобається. І звісно бути терплячими, аби дочекатися результату лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм