Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини надмірного потовиділення восени

Основні причини надмірного потовиділення восени Спека закінчується, а ваше підвищене потовиділення, ще ні? Цьому існують причини, і не завжди вони безпечні для вашого організму. Тому розберемо детальніше про таке порушення, як гіпергідроз.

Гіпергідроз – це стан, що характеризується підвищеним потовиділенням внаслідок надмірної роботи потових залоз. Тобто якщо в нормі потові залози виробляють піт, який виходить на поверхню шкіри при високій температурі повітря чи лихоманці, стресі, то при гіпергідрозі потові залози не вимикаються. Нагадаємо, що піт виконує функцію регуляції температури тіла з метою запобігання перегрівання. Причина його появи може як бути відсутньою, так і вказувати на певні захворювання.
 
Сам по собі гіпергідроз досить неприємне порушення, та викликає в першу чергу дискомфорт при соціальних взаємодіях. Так люди з гіпергідрозом потіють до такої міри, що піт може буквально капати з їхніх рук. Однак при правильному лікуванні можливо позбутися проблеми.
 
В залежності від причини гіпергідрозу розрізняють і його тип.
Так при первинно-вогнищевому гіпергідрозі, потовиділення зосереджене на ногах, руках й під пахвами, обличчі та голові. Не виключається саме вплив спадкового фактора.
Вторинний генералізований гіпергідроз викликається певним захворюванням або є наслідком приймання лікарських препаратів. Надмірне потовиділення у цьому випадку спостерігається як по всьому тілу, так і в одній його частині. Найбільш поширеними причинами є онкологія, інсульт, захворювання серцево-судинної системи, гіпертиреоз, менопауза.

Характерні ознаки

  1. Тривалість надмірного потовиділення без явної причини понад пів року.
  2. Початок надмірного потовиділення раніше 20-25 років.
  3. Наявність випадків гіпергідрозу у когось з родини.
  4. Свербіж та запалення в ділянці гіпергідрозу.
Симптоми гіпергідрозу можуть бути різними за вираженістю. Тобто людина може стикнутися з незначними симптомами, які то виникають, то зникають, або ж її можуть турбувати постійні прояви захворювання, які впливають на повсякденну діяльність.
 
Негайного звернення до лікаря потребують випадки коли наряду з гіпергідрозом виникає стрімка втрата ваги, пітливість під час сну, лихоманка, біль у грудях. Це важливо, оскільки причини такого порушення можуть бути серйозними та певною мірою становити загрозу для життя.

Основні причини

Як зазначалося вище в основі розвитку гіпергідрозу покладена надмірна активність потових залоз. Так ендокринні залози активуються та виробляють піт частіше, ніж коли тіло занадто жарке
До тригерів гіпергідрозу можна віднести наступні стани:
  • стрес або тривожність;
  • впив високої температури;
  • фізична активність;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • вживання алкоголю, гострої, жирної або солоної їди;
  • наявність в анамнезі певних захворювань. До прикладу, інфекційного процесу, онкології, цукрового діабету, серцевої недостатності, гіпертиреозу, ожиріння.
Також людина може бути більш схильною до ризику гіпергідрозу, зокрема вогнищевої форми, якщо хтось із членів родини має це захворювання. Спеціалісти вказують, що причиною є спадкова генетична мутація.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу пацієнта, а саме коли й де відбувається потовиділення. Додатково для визначення причини гіпергідрозу лікар призначить лабораторні дослідження крові та сечі, терморегуляторну потову пробу, специфічні тести у вигляді крохмально-йодного чи паперового тестів. Так якщо нанесений крохмаль набуває синього кольору після попереднього нанесеного йоду діагностують надмірне потовиділення. 
 
Щодо тактики лікування, то обирається декілька методів. Першим запропонованим варіантом терапії є використання антиперспіранту, що містить хлорид алюмінію. 
Більш складні випадки потребуватимуть застосування іонофорезу, лікарських засобів (антихолінергічні препарати, антидепресанти, бета-блокатори) та ін’єкції ботоксу. Щодо останнього, то ботокс блокує нервові закінчення, які стимулюють потові залози.

Також можливо коли ділянка ураження зосереджена в одному місці, а саме пахви, проводиться оперативне втручання з видалення потових залоз під пахвами або проведення перетинання нервових закінчень, які несуть повідомлення до них.

Відмітимо, що лікування вторинного генералізованого гіпергідрозу залежить від основного захворювання, що спричиняє пітливість.
 
Важливо не соромитися та не витрачати час на самостійну боротьбу з проблемою. Адже за підвищеним потовиділенням можуть критися серйозні порушення організму.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм