Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична дермопатія: основні симптоми ураження шкіри при цукровому діабеті

Діабетична дермопатія: основні симптоми ураження шкіри при цукровому діабетіНам відомо про різні наслідки цукрового діабету, від порушення зору до неврологічних розладів. Однак наразі розберемо які ускладнення має таке поширене захворювання саме на шкіру. Адже дермопатія в осіб з цукровим діабетом виникає майже у 50% випадків.

Діабетична дермопатія – це ураження шкіри, яке зазвичай з’являється на нижній частині ніг у людей з діабетом. Іноді виниклий стан називають пігментними плямами на претибіалі або плямами на гомілці.
 
Характерними ознаками є поява незначних уражень шкіри, овальної форми та червоних за забарвленням. При чому локалізація патологічного процесу може бути зосереджена на будь-яких частинах тіла. Однак переважно це саме гомілки.
 
За статистичними даними більшість випадків дермопатії припадає на чоловіків та людей похилого віку, та тих, хто тривалий час страждає на цукровий діабет.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є пусковим механізмом для розвитку діабетичної дермопатії при цукровому діабеті.
 
Спеціалісти вважають, що плями виникають як реакція на травму у людей з неконтрольованим високим рівнем цукру в крові. Тобто неконтрольований діабет часто призводить до поганого кровообігу, що через деякий час може стати причиною поганого загоєння ран.

Також не варто забувати про ураження нервових закінчень та кровоносних судин при основному захворюванні, що може спричинити діабетичну дермопатію. Тоді спровокувати появу плям може не тільки травма, а навіть спека чи холод.

Характерні ознаки

Кожен випадок діабетичної дермопатії є індивідуальним, та різниться від людини до людини.
 
Однак до загальних проявів захворювання можна віднести:
  1. Поява плям круглої або овальної форми. 
  2. Ділянки ураження можуть бути червонувато-коричневого кольору та нагадують рубці.
  3. Їх розміри сягають до 1-2,5 см. 
  4. Утворення злегка врізані у шкіру та/або дещо лускаті
  5. Плями тримаються багато місяців, а згодом можуть виглядати як пігментні плями. Особливо якщо вони з’являються скупченнями.
Відмітимо, що діабетична дермопатія зазвичай не викликає таких симптомів, як печіння, поколювання або свербіж. При цьому можна спостерігати як одиничне ураження, так і їх скупчення, переважно двосторонньо (тобто на обох кінцівках).
 
Відмітимо, що захворювання може бути й раннім симптомом діабету. Тому не варто ігнорувати появу швидкої стомлюваності, частих позивів до сечовипускання, підвищену спрагу, зниження маси тіла.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі клінічної картини та даних анамнезу. Якщо ж лікар підозрює інші дерматологічні захворювання може знадобитися біопсія шкіри. 
 
Щодо тактики лікування, то не існує специфічної терапії у такому випадку, оскільки плями самі по собі нешкідливі та безсимптомні. Однак основою є саме лікування та контроль цукрового діабету, що дасть можливість запобігти ряду ускладнень. Майте на увазі, що лікування діабету передбачає не лише підтримку нормального рівня цукру в крові. Це також і зниження рівня стресу в житті, відмова від шкідливих звичок, фізична активність.

Впоратися безпосередньо з виниклими ураженнями шкіри можливо симптоматично. Насамперед це зволоження шкіри. Доглядові засоби у вигляді кремів та лосьйонів які містять такі інгредієнти, як колаген або гліцерин, допоможуть зробити виниклі зміни шкіри менш помітними.

Також якщо плями з’являються після травм на цій ділянці, доцільним буде знайти способи уникнути травмувань шкірного покриву.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм