Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи висипання під грудьми

Основні причини появи висипання під грудьмиВлітку при впливі ряду факторів, починаючи від надмірного потовиділення, перекриття пор виділеннями сальних залоз до неналежної гігієни - можливий розвиток запального процесу під грудьми. Більш детальніше про механізм даного “збою” з'ясуємо далі.
 

Які можливі причини появи висипу під грудьми?

Причини, як правило, поділяються на п’ять категорій:
  • Інфекційні процеси
Відмітимо, що тепла та волога шкіра під грудьми є ідеальним середовищем для бактеріальних, грибкових і дріжджових інфекцій. До прикладу можна віднести розвиток кандидозу. Так, це той самий грибок, який викликає вагінальні дріжджові інфекції та інфекції ротової порожнини. Оскільки дріжджі Candida люблять процвітати у вологому та теплому середовищі шкірних складок, ділянки під грудьми й саме є тією зоною. Характерними ознаками при цьому є поява невеликих тріщин та пухирців, з можливим свербежем.
Лікування полягатиме у використанні протигрибкових кремів та підтриманні шкіри сухою.
 
Також інфекційною причиною висипань під грудьми може бути захворювання шкіри під назвою “стригучий лишай”.
  • Алергічна реакція
Типовою алергічною реакцією зі сторони шкіри є кропив’янка. При чому реакція може виникнути на низку речовин, від харчових продуктів, лікарських препаратів до укусів комах.
Кропив’янка має вигляд гіперемованих горбків, які можуть свербіти. Терапія у такому випадку буде направлена на призначення антигістамінних та використання холодових компресів.
  • Онкологія (рак)
Запальний рак молочної залози є рідкісною формою раку, що швидко поширюється та при цьому також може викликати характерні висипання, що нагадують прищі. Додатково спостерігається зміна кольору зі сторони шкіри, деформація соска (спрямований всередину).
  • Аутоімунні порушення
Аутоімунні розлади мають хронічний характер, однак їх симптоми можна коригувати. Висипання під грудьми можуть бути викликані екземою. Екзема супроводжуватиметься запаленням шкіри з сильним свербежем та появою невеликих за розміром горбиків заповнених рідиною, які просочуються. З часом шкіра може висохнути й стати схильною до подразнення та свербежу, перш ніж знову виникне запальний процес.
Ліків проти екземи наразі не існує, однак полегшити її перебіг можливо регулярно зволожуючи шкіру. 
 
Також до можливих аутоімунних причин висипань під грудьми можна віднести псоріаз, вульгарну пухирчатку.
  • Тепловий фактор
Теплові висипання також можуть призвести до проблеми, яку ми розбираємо. Вони виникають, коли потові залози блокуються та стає неможливим потовиділення через пори. Натомість піт накопичується під шкірою, викликаючи запалення та висип.
 
Найкраще лікування у такому випадку є охолодження. Тепловий висип в основному виникає, коли ви потієте більше, ніж зазвичай, через спеку та вологість. 

Які додаткові ознаки, окрім висипань, повинні викликати занепокоєння?

Причини висипань під грудьми сильно відрізняються за ступенем тяжкості. Однак негайного звернення до лікаря потребує додаткова поява наступних симптомів:
  • підвищення температури;
  • нудота та блювання;
  • болючість висипань;
  • відсутність тенденції до покращення, навіть після проведення самодопомоги;
  • поява виразки в ділянці висипу.
Також слід звернутися до лікаря, якщо, окрім висипу, в анамнезі присутня хронічна патологія або ослаблений імунітет.

Тактика

Важливо розуміти, що висип під грудьми зазвичай буває тимчасовим дискомфортом, який потребує лише правильного гігієнічного догляду за шкірою. Якщо визначити основну причину порушення та лікувати її відповідним чином, більшість висипань заживає протягом кількох тижнів.
Однак виключати більш небезпечні причини також не варто.

У більшості випадків терапія передбачає підтримання ураженої ділянки чистою, сухою та захищеною від впливу подразників. Залежно від основних причин висипки лікар може рекомендувати протизапальні або стероїдні креми, пероральні антибіотики та інші методи лікування.

Самостійно полегшити симптоми висипу можливо тимчасовою відмовою від бюстгальтера або його заміни на більш зручний аналог, додатково застосовуючи тканинні підкладки під груди, обираючи одяг з натуральних тканин який не стискає. Також вагому роль відіграють і засоби догляду за шкірою. Так мило повинне бути без запаху, додатково варто застосовувати лосьйони та зволожувальні засоби, підсушувачі.

Саме дотримання правил особистої гігієни може допомогти знизити ризик зараження грибком. Підтримуючи шкіру під грудьми чистою та сухою, можна запобігти дріжджовим висипанням. Регулярне миття та відсутність використання спільних рушників чи одягу також може допомогти запобігти стригучому лишаю.
Ви можете зменшити ризик алергічних реакцій, уникаючи відомих подразників, і запобігти висипанням від тепла, одягаючи вільний одяг і залишаючись прохолодним у спеку.
У тому випадку якщо ви стикнулися з аутоімунними захворюваннями або раком, їх лікування є найкращим способом усунення та профілактики висипань під грудьми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм