Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Піднігтьова гематома: симптоми та методи лікування

Піднігтьова гематома: симптоми та методи лікуванняПіднігтьова гематома - це патологія, що супроводжується появою кровотечі та синців під нігтем.

Дуже часто даний стан називають пальцем бігуна або тенісним пальцем, через випадки появи травми у спортсменів.

Що може викликати порушення?

Механізм розвитку піднігтьової гематоми полягає в пошкодженні кровоносних судин під нігтьовим ложем. Як наслідок надмірний тиск на судини призводить до їх розриву з наступною кровотечею. Типовою ситуацією для формування гематоми є удар пальця об двері або падіння тяжкого предмета на нього; тісне взуття; заняття спортом (наприклад, футбол, баскетбол, біг). 

Основні симптоми

  1. Біль пульсуючого характеру. Це пов'язано з тиском крові, яка накопичується під нігтьовим ложем. Через декілька днів біль минає.
  2. Зміна забарвлення ураженого нігтя, від червоно-синюшного до майже чорного, при згортанні крові.
Надалі уражений ніготь або відростає, або відпадає. Не є виключенням потреба у його хірургічному видаленні.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі зовнішніх ознак та анамнезу хвороби, а точніше діагностування перенесеної раніше травми.
З метою визначення ступеня травми та виключення перелому лікар може призначити додатково рентгенографію кінцівки.

Тактика лікування знову ж таки залежатиме від стадії ураження. Так можливо обмежитися лікуванням в домашніх умовах.
На початку аби уникнути набряк, доцільним буде прикласти холод на ділянку ураження (не більше 15 хвилин) та підійняти кінцівку. Полегшити біль та запальний процес допоможуть знеболювальні.

Медична допомога в умовах стаціонару надається при тяжкому перебігу гематоми, коли симптоми турбують упродовж декількох днів. Так лікарем робиться спеціальний отвір у нігті, де скупчується кров, дозволяючи її вихід.
Якщо ніготь сильно пошкоджений, лікар також його видалить.

Відмітимо, що незалежно від перебігу захворювання важливо слідкувати за ознаками інфекції. Про приєднання інфекційного процесу свідчитиме поява ознобу, гнійних виділень та ін.

Також зміна кольору шкіри під нігтем може бути ознакою і небезпечного для життя стану - меланоми (рак шкіри). Тому, не варто зволікати зі зверненням до лікаря. 

З метою запобігання піднігтьової гематоми окрім уникання нещасних випадків (травм), варто пам'ятати про носіння зручного та відповідного взуття, як під час занять професійним спортом, так і під час роботи на виробництві.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм