Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Плоский лишай: симптоми ураження шкіри

Плоский лишай: симптоми ураження шкіриПопри думку, що лишай це виключно хвороба дітей, які контактують з дворовими тваринами, ніхто не скасовує неінфекційну природу розвитку захворювання. Тому більш детально розберемо основні ознаки лишаю та причини його виникнення. 

Плоский лишай - це патологічний процес, що характеризується появою шкірного висипу, викликаним імунною системою. 

При відсутності основної причини такої імунної відповіді, існує ряд факторів, що впливають на перебіг захворювання.

Також варто враховувати, що плоский лишай не є загрозливим станом, однак значно впливає на якість життя пацієнта.

В залежності від локалізації патологічного процесу розрізняють простий лишай у вигляді ураження шкіри, що є найбільш поширеним типом.
Оральний плоский лишай може зникнути протягом кількох років, але часто рецидивує. 
Окрім шкіри, рота або статевих органів, ураження можуть виникати й в інших ділянках тіла, наприклад, нігтях, шкіри голови.

Основні симптоми плоского лишаю

На шкірі плоский лишай зазвичай проявляється у вигляді багряних, сверблячих плоских горбків, які розвиваються протягом кількох тижнів. У ротовій порожнині, статевих органах та інших місцях, покритих слизовою оболонкою, червоний плоский лишай утворює білі плями, що нагадують мереживо з додатковою появою болючих виразок.
Також можлива поява пухирів.

Основні причини  плоского лишаю

Механізм розвитку захворювання полягає в імунній реакції, коли тіло помилково атакує шкіру або клітини слизової оболонки. Достеменно невідомо, чому виникає даний процес, однак існують докази щодо впливу генів та факторів навколишнього середовища.
Плоский лишай також може бути спровокований вірусною інфекцією. Так встановлено зв’язок між інфекцією гепатиту C й хронічним запальним захворюванням шкіри, включаючи плоский лишай. 
 
До факторів навколишнього середовища включають приймання певних лікарських препаратів, контактування з певними пігментами, хімічними речовинами та метали
Відмітимо, що плоский лишай може виникнути у будь-якому віці. 

Діагностика та тактика лікування

Лікар дерматолог встановлює діагноз на основі даних клінічної картини (характер висипу) та проведення ряду діагностичних тестів, що дасть можливість виключити інші схожі за перебігом захворювання. Наприклад, біопсія, тест на встановлення алергії, тест на гепатит C.
 
Щодо лікування, то при легких формах плоского лишаю воно може і не знадобитися.
Якщо ж захворювання приносить дискомфорт, то можливе проведення медикаментозної терапії. Одразу відмітимо, що немає ліків проти плоского лишаю, але є препарати, які усувають його симптоми. Так можливе призначення ретиноїдів (місцево або перорально), кортикостероїдів, антигістамінних препаратів, нестероїдних кремів. Додатково проводиться світлотерапія, тобто лікування простого лишаю ультрафіолетом.
 
При відсутності адекватного лікування, окрім дискомфортних відчуттів що завдають висипання, підвищуються ризики плоскоклітинного раку. Особливо при діагностуванні ерозивної форми плоского лишаю. Залишившись не вилікуваним, лишай вушного каналу може призвести до втрати слуху.
При локалізації ураження на вульві та у піхві терапія дещо складніша, оскільки перебіг супроводжується сильним болем, іноді залишаючи шрами. Сексуальна дисфункція може стати довгостроковим ускладненням. Оральні ураження можуть впливати на вашу здатність їсти. 
 
При появі сильного свербежу або больових відчуттів обов'язковим є призначення рецептурних лікарських препаратів, тому не зволікайте зі зверненням до спеціаліста. Відмітимо, що плоский лишай не заразний.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм