Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Оніхолізис: основні причини відшарування нігтів

Оніхолізис: основні причини відшарування нігтівДуже часто стан нігтів є нашою візитною карточкою, на яку в першу чергу звертають увагу при знайомстві. І не завжди вигляд нігтів про красу та естетику, колір лаку. В першу чергу наші руки та відповідно нігті повинні виглядати здоровими. Однак при впливі певних факторів нігтьова пластина може руйнуватися та відшаровуватися, що свідчить про можливий розвиток захворювання - оніхолізис. Чому воно виникає та якими додатковими станами супроводжуватиметься? З'ясуємо далі.

Оніхолізис - це патологічний стан, для якого є характерним відшарування нігтьової пластини (нігтя) від нігтьового ложа. Відшарування може відбуватися як по центру, так і по краях. 

Основні причини захворювання

  1. Процедури в салонах краси - манікюр/педикюр: недотримання правил асептики та антисептики, неякісні засоби для покриття нігтьових пластин, травматичне зняття лаку та ін.
  2. Носіння тісного взуття, що відповідно спричинятиме тиск на ніготь.
  3. Дерматологічні захворювання (наприклад, псоріаз). 
  4. Інфекція.
  5. Захворювання ендокринної системи (гормональний оніхолізис).
  6. Патології ШКТ.
Звісно, що при розвитку тих чи інших захворювань не можливе виникнення оніхолізису щоразу, однак існують фактори які безпосередньо впливають на розвиток процесу відшарування нігтя. Наприклад, постійна травматизація, дефіцит вітамінів, порушення трофіки нігтя.

Якими проявами супроводжується оніхолізис?

Людина першочергово помічає зовнішні зміни, що відбуваються зі сторони нігтя:
  • зміна кольору;
  • розшарування та кришіння під час обрізання.
Внаслідок даних змін ніготь не забезпечується повноцінним кровопостачанням, що викликає утворення порожнин - нігтьова кишеня, яка стає воротами для потрапляння патогенних збудників. 
 
Відповідно коли до патологічного процесу приєднується інфекція, клінічна картина супроводжується новими симптомами: гіперемія шкірного покриву, ніготь стає темно-коричневого або синього кольору (в залежності від типу збудника), спостерігається нагноєння.

Тактика лікування

Тактика лікування матиме комплексний підхід, навіть попри мінімальне ураження нігтьової пластини. Першочергово важливо встановити причину, що викликала захворювання, адже без цього лікування не буде успішним. В обов'язковому порядку лікар проводить застосування пов'язок з антибактеріальними мазями, загальнозміцнювальну терапію у вигляді вітамінів, ангіопротекторів, фізіопроцедур.
 
При необхідності уражена частина нігтьової пластини видаляється.
 
З метою запобігання оніхолізису важливо проводити вчасне лікування захворювань, що можуть спричинити ураження нігтів; захищати шкіру рук під час роботи з хімічними речовинами, в тому числі й побутовими; правильно харчуватися; уникати травм нігтів. 
 
При виникненні симптомів захворювання в першу чергу зверніться до лікаря дерматолога, який призначить відповідне лікування. Це збільшить шанси на відновлення нігтьової пластини. Самолікування з розпарюванням нігтів може тільки погіршити перебіг захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм