Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нейродерміт: як стан нервової системи впливає на шкіру?

Нейродерміт: як стан нервової системи впливає на шкіру?Стан нашої шкіри тісно пов'язаний не тільки з нашим способом життя, а й з емоціями які ми переживаємо. Шкіра та нервова система природно пов'язані між собою. Адже в першу чергу наша нервова система реагує на зовнішні подразники саме через шкіру, наприклад зміни температури. Тому розберемо детальніше захворювання, що супроводжується ураженням шкіри та що тісно пов'язано з нашим емоційним станом - нейродерміт.

Нейродерміт - це патологічний стан, для якого є характерним ураження шкіри у вигляді свербіння та висипання.
 
Відмітимо, що терміни: нейродерміт, екзема, атопічний дерматит - є синонімами, однак об'єднані в один діагноз “атопічний дерматит”.
Основним тригером розвитку нейродерміту є порушення зі сторони нервової системи, розлади обміну речовин.
 
В залежності від поширення ураження розрізняють дві форми нейродерміту:
  1. Обмежений нейродерміт: першочергово виникає свербіж, який внаслідок своєї інтенсивності погіршує якість життя. Потім з'являється висип та почервоніння. Локалізація ураження зосереджується потилиці, стегнах (зовнішня частина), гомілках. Характерною ознакою є симетричність вогнищ.
  2. Дифузний нейродерміт: симптоми є схожим до вищезазначеної форми. Однак патологічний процес може розповсюджуватися на поруч розташовані ділянки шкіри, відповідно захоплюючи великі об'єми.
Сильний свербіж спричиняє розчухування та травмування шкірного покриву, що може бути небезпечним приєднанням бактеріальної інфекції. Також поява свербіння створює замкнуте коло. Так свербіж викликає розчухування, а розчухування приносить полегшення, як фізичне, так і емоційне. Далі це викликає все нові й нові позови до механічної стимуляції. При цьому на дані дії додатково впливає ще й нові подразники у вигляді тривоги.

Основні причини

  1. Захворювання нервової та ендокринної системи (гормональні порушення).
  2. Спадковий фактор.
  3. Алергія в анамнезі.
  4. Стрес на довготривалій основі.
  5. Забруднене довкілля.
  6. Отруєння, внаслідок впливу агресивних речовин хімічного та біологічного походження.
  7. Патології ШКТ.

Основні симптоми 

До зовнішніх ознак нейродерміту належить розвиток надмірної сухості та гіперемія шкірного покриву; його потовщення; порушення цілісності шкірного покриву внаслідок надмірної сухості та постійного розчухування. 
Розвиток даного стану викликає м'язову слабкість та навіть депресивний стан у пацієнта, він стає нервовий, стається уникати людей.

Тактика

Лікування нейродерміту є індивідуальним, оскільки залежатиме від основної причини. 
До додаткових методів терапії належить призначення фізіотерапевтичних процедур, лікарських засобів місцевої дії та таблетованих препаратів, особливо проти свербіння, антигістамінних, вітамінів В, глюкокортикостероїдних гормонів. Доцільним буде дотримуватися призначеної дієтотерапії.
Знизити ризики розвитку захворювання допоможе слідкування в першу чергу за свої психоемоційним станом! 
 
Пам'ятайте, що дуже часто захворювання шкіри можуть мати типові симптоми, тому важливо звернутися до лікаря, де на основі диференційної діагностики Вам буде встановлено діагноз та призначено відповідне лікування. Спроби самолікування можуть тільки погіршити перебіг захворювання. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм