Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи білих плям на нігтях

Основні причини появи білих плям на нігтяхДо найпоширенішої причини появи білих плям на нігтях відноситься розвиток такого патологічного процесу, як лейконіхія. Причин, що можуть викликати порушення досить багато, від травм до недотримання правил гігієни, та як наслідок грибкової інфекції. Тому які саме симптоми будуть вказувати на розвиток патологічного процесу? Далі з'ясуємо.

Лейконіхія - це патологічний процес для якого є характерним поява на нігтях точкових, стрічкоподібних або неправильної форми ділянок білого кольору.
 
Відповідно форми виниклих плям розрізняють і класифікацію лейконіхії. Так точкова лейконіхія є найрозповсюдженішим явищем, що зазвичай виникає внаслідок травм різного генезу та впливу хімічних речовин агресивного характеру. Не є виключенням розвиток порушення без можливості встановити причини.
Стрічкоподібна лейконіхія може слугувати продовженням точкової форми захворювання або виникнути самостійно. У більшості випадків причини розвитку такі як і при попередньому варіанті. 
 
У разі ураження всієї нігтьової пластини або її частини - діагностується субтотальна лейконіхія. 

Які фактори можуть вплинути  на розвиток захворювання?

  1. Перенесені інфекційні захворювання.
  2. Звичка гризти нігті. 
  3. Тісне взуття.
  4. Повторні травми.
  5. Порушення процесу зроговіння нігтя.
  6. Пошкодження нігтя внаслідок частих косметичних процедур (манікюр, педикюр).
  7. Спадкова схильність.
  8. Дефіцит вітамінів, внаслідок відсутності раціонального харчування.
  9. Системні захворювання тяжкого перебігу (серцева недостатність).

Основні прояви

За статистичними даними ураженню підлягають нігті пальців кистей. Так нігті матимуть біле забарвлення або окремі блакитно-білі зони ураження. 
Відмітимо, що оскільки нігті мають повільний ріст, а повне відновлення нігтьової пластини відбувається приблизно за пів року, а на нігтях ніг навіть більше - наявність білих плям буде ознакою стану який відбувся або виник кілька місяців тому.

Діагностика та лікування

Лікарю важливо провести диференційну діагностику, оскільки дуже часто лейконіхія є наслідком розвитку грибкової інфекції або синдрому Кавасакі. 
 
Тактика лікування буде залежати від основної причини, що викликала ураження нігтьової пластини. Якщо появі білих плям передувала травма, то оптимальним варіантом буде очікування моменту повного відновлення нігтьової пластини. В усіх інших випадках після проведення попереднього обстеження відбуватиметься терапія основного захворювання, будь-то інфекційний процес або шкірне захворювання. 

Захист рук

Попри основний догляд за шкірою та нігтями рук та ніг, важливо проводити ретельний захист. Так при проведенні прибирання використовуйте захисні рукавички. Це створить надійний захист від негативного вплину хімічних речовин. Звісно, що рукавички є обов'язковим атрибутом у сферах beauty-індустрії, де безпека як клієнта, так і фахівця в пріоритеті. Оптимальним варіантом є використання нестерильних неопудрених вітрілових рукавичок. Виріб є новинкою на ринку України та має щільну структуру, що виключає ймовірність легкого пошкодження рукавичок під час використання. Придбати виріб Ви зможете в медичному маркеті ITMED.  

Дізнатися детальніше про використання та характеристику рукавичок Ви зможете перейшовши далі за посиланням: https://www.youtube.com/.
 
Час від часу проводьте лікувальні ванночки для нігтів з використанням крапель вітамінів А та Е.
 
Ретельно підходьте до вибору покриття для нігтів, адже велика кількість лаків може містити безліч хімічних сполук.
 
Харчування повинно бути збалансованим, аби  уникнути дефіцит вітамінів та необхідних мікроелементів. Також необхідно уникати стресових ситуацій. 
 
Важливо розуміти, що у більшості випадків самостійно встановити причину появи білих плям на нігтях неможливо. Тому зверніться до лікаря дерматолога, який на основі додаткових обстежень встановить основну причину порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм