Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергічний дерматит: основні причини захворювання шкіри

Алергічний дерматит: основні причини захворювання шкіриБільшість українців мають тенденцію до самостійного проведення лікування або профілактики захворювань. Відповідно коли на шкірі виникають висипання, рідко хто починає заглиблюватися в можливу алергічну причину проблеми та знову ж таки звертається до самостійного її усунення. Таке замкнуте коло тільки посилює недуг спричиняючи його хронічний перебіг. Так чому важливо вчасно лікувати алергічний дерматит та взагалі які симптоми будуть вказувати на його розвиток? 

Алергічний дерматит являє собою стан, що проявляється розвитком алергічної реакції зазвичай сповільненого типу, внаслідок контакту шкірного покриву з певним алергеном. Відмітимо, що прояв алергічного дерматиту може відбутися як упродовж декількох годин, днів або навіть тижнів, що значно ускладнює процес діагностики з виявленням збудника алергії.

Які фактори впливають на розвиток та загострення алергічного дерматиту?

  1. Часті стреси.
  2. Шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю).
  3. Контакт з хімічними речовинами.
  4. Застосування косметичних засобів.
  5. Шерсть тварин.
  6. Вплив тепла або холоду.
Зазначимо, що процес алергічного дерматиту запускає лише повторний контакт шкіри з алергеном. Найчастіше це ті речовини, що легко поникають скрізь захисні бар'єри шкіри.

Основні прояви алергічного дерматиту

Першочергово у місці контактування шкіри  з алергеном спостерігається поява  гіперемія та набряку. Ця ділянка починає свербіти з наступним утворенням пухирців, мокрих ділянок або виразок. При завершенні запального процесу формуються кірочки та лусочки.
 
У складних випадках патологічний процес може розповсюджуватися по всьому тілу. Алергічний дерматит переростає у хронічну екзему. Можливе приєднання вторинної бактеріальної інфекції з наступним нагноєнням. Тому важливо одразу звернутися до спеціаліста та виключити спроби самостійного усунення проблеми.
 
Інтенсивність симптому буде залежати від кількості алергену та особливостей організму!

Діагностика та лікування

Окрім зібрання анамнезу зі встановленням можливих причин дерматиту, додатково проводиться ряд лабораторних досліджень: загальний аналіз крові та сечі, біохімія, визначення алергену, імунологічне обстеження.
 
Тактика лікування базуватиметься на основі проведених досліджень. Першочергово припиняється вплив подразника з метою усунення процесу ураження шкіри. Далі відбувається безпосереднє лікування дерматиту. 
 
Інколи досить складно усунути контакт з алергеном, оскільки сама алергія може бути перехресною, тобто коли шкіра реагує одразу на декілька хімічних речовин.
 
На початковому етапі з невеликими зонами ураження застосовуються засоби місцевої дії у вигляді кремів, мазей або гелів, що містять у своєму складі глюкокортикоїдні гормони. При великих площах ураження приєднується до лікування ін'єкційні форми препаратів - антигістамінні засоби. У разі приєднання інфекційного процесу доцільним буде призначенням комбінованих препаратів, що також будуть містити й антибіотик. 
 
Алергічний дерматит є захворюванням, яке досить легко діагностувати, однак при цьому складно лікувати, оскільки уникнути контакту з ймовірним алергеном інколи не є можливим. Тому важливо вчасно звернутися до лікаря, а не витрачати час на самостійне застосування лікарських засобів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм