Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вугрова хвороба: як запобігти розвитку прищів

Вугрова хвороба: як запобігти розвитку прищівВугрова хвороба є однією з найпоширеніших патологій шкірного покриву, появу якої у більшості випадків асоціюють з підлітковим віком. Однак, це не зовсім вірне твердження. Чому? Далі з'ясуємо. 
Вугрова хвороба або акне - являє собою патологічний процес хронічного характеру, при якому відбувається закорковування та запалення волосяного фолікула та супутніх сальних залоз.
Захворювання може проявлятися, як у вигляді запалення, так і без запального ураження, або поєднувати обидва ці процеси. Локалізація ураження в першу чергу займає шкіру обличчя, а також спини та грудей.
 
Зазначимо, що вугрова хвороба має чотири ступені розвитку:
  1. Комедональне акне: присутні комедони (відкриті та закриті), без наявності запальних вузликів або папул;
  2. легкий ступінь: поява комедонів з кількома папулами та пустулами;
  3. середній ступінь: ураження проявляються у збільшеній кількості комедонів та папуло-пустульозних елементів;
  4. Кістозне акне: окрім присутніх комедонів, відбувається утворення запальних уражень та вузликів, діаметр яких складає понад 6 мм, можлива поява рубців.
Окремо виділяють рідкісну та тяжку форму акне - конглобатне акне, для якого характерно об'єднання абсцесів та рубців, що надалі призводить до деформації шкіри. 

Причини вугрової хвороби

  1. Надмірне продукування шкірного сала.
  2. Запальний процес.
  3. Спадковий фактор.
Зазначимо, що викликати вищевказані стани може неправильне харчування, неправильний догляд та неякісна косметика, постійний стрес та порушення сну, механічний вплив на шкіру.
Також акне починають виникати у період статевого дозрівання, при другій фазі МЦ. Це пов'язується з чутливістю акне до статевих гормонів.   

Симптоми

Основними проявами захворювання є утворення незапальних комедонів, відкритого та закритого характеру та пустул, папул, для яких є характерний запальний процес.
До найчастішого місця ураження належать ділянки шкіри де найбільше розташовані сальні фолікули. Такими ділянками є обличчя, спина та грудна клітка. 
Також утворення можуть супроводжуватися больовими відчуттями, підвищеною чутливістю.
При занедбаних станах, коли захворювання набуває важкого перебігу можлива поява зливних та запальних кістозних вугрів, які взаємопов'язуються абсцесами.
Відповідно вугрова хвороба негативно впливає на психологічний стан пацієнта, незалежно від ступеня тяжкості.

Діагностика

У більшості випадків встановлення діагнозу не викликає труднощів і може обмежуватися лише дерматологічним оглядом. На основі прояву клінічної картини лікар-дерматолог визначає ступінь тяжкості захворювання, від чого залежить подальша лікувальна тактика.
Діагностична програма включає проведення лабораторних аналізів крові (загальний та біохімічний), зішкріб шкіри на демодекоз та УЗД внутрішніх органів.

Лікування

Лікування вугрової хвороби є досить кропітким процесом, результат якого насамперед залежатиме й від зусиль пацієнта. 
Методи лікування варіюються залежно від стадії розвитку захворювання та його форми. Так на початковій стадії у більшості випадків застосовується зовнішня терапія у вигляді протизапальних засобів, протимікробних мазей або місцевих ретиноїдів.
Надалі призначається професійний догляд за шкірою, який є індивідуальним для кожного пацієнта.
До системної терапії входить призначення пацієнту антибактеріальних та гормональних препаратів, гепатопротекторів, проводиться корекція функціонування внутрішніх органів, дезінтоксикаційна терапія.
 
Зазначимо, що категорично забороняється лікувати акне спиртом або за допомогою ромашки та чебрецю, застосовувати глину та жовток, а тим паче “видавлювати” висипання, оскільки це призведе лише до розповсюдження інфекції.
 
Щоб зменшити ризики розвитку вугрової хвороби необхідно турбуватися про стан своєї шкіри, попередньо застосовуючи правильно підібраний косметичний догляд. Оскільки процес лікування акне є досить тривалим, не варто кидати його на пів дороги та маскувати прояви тональним засобом. Також пам'ятайте, не варто лишній раз контактувати  з обличчям руками.
 
Внаслідок уникнення дискомфортних відчуттів та запущеності захворювання дуже важливо вчасно звернутися до спеціаліста, та не вдаватися до самостійних методів лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм