Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи завжди надмірне потовиділення є нормою?

Чи завжди надмірне потовиділення є нормою?Коли ми пітніємо з нами відбувається нормальний фізіологічний процес. Це може відбуватися коли ми нервуємось або займаємося спортом. Так наш організм знижує температуру тіла, особливо у спеку. Однак коли потовиділення стає надмірним, чи є це дискомфортною фізіологічною особливістю чи все-таки прояв патології? Далі з'ясуємо.
Гіпергідроз, тобто надмірне потовиділення є досить поширеним явищем, й окрім естетичного дискомфорту надалі порушення спричиняє розвиток дерматологічних захворювань. 
Щодо локалізації ділянок з підвищеним потовиділенням, то найчастіше це пахви, лоб та долоні, не є виключенням поширення гіпергідрозу на все тіло.
Окремо виділяють типи гіпергідрозу. Первинний гіпергідроз, це той тип, який виникає під час статевого дозрівання. Вторинний гіпергідроз є наслідком патологічних станів різної етіології.

Причини

Причини фізіологічного гіпергідрозу, який є реакцією організму на запобігання перегріву:
  1. Спекотна погода.
  2. Фізичні навантаження.
  3. Лихоманка.
  4. Тісний одяг та взуття з неякісного матеріалу.
  5. Недотримання питного режиму.
Причини патологічного гіпергідрозу - процес потовиділення набуває неадекватного  характеру та не залежить від дії температури на організм:
  1. Патології щитоподібної залози (тиреотоксикоз).
  2. Туберкульоз.
  3. Ураження ЦНС.
  4. Розвиток інфекційного процесу.
  5. Онкологія.
Також підвищене потовиділення може спостерігатися в період вагітності, при наявності надмірної маси тіла або навіть під час приймання антибактеріальної терапії, яка спричиняє різку зміну мікрофлори кишківника та як наслідок гіпергідроз.

До яких наслідків може призвести гіпергідроз?

  1. Поява неприємного запаху: беручи до уваги що за специфічний запах поту відповідають інші залози (апокринні), у тому випадку якщо споживати їжу з “яскравим” смаком, нехтувати правилами гігієни - відповідно неприємний запах буде присутнім.
  2. Запалення волосяних фолікул або погіршення дерматологічної картини при наявності проблем зі шкірним покривом (наприклад, екзема).
  3. Якщо гіпергідроз локалізується на ступнях, то при неналежній гігієні та неправильно підібраному взутті високі ризики розвитку грибкового ураження.
  4. Депресивний стан: гіпергідроз стає на заваді активного соціального життя. Людина комплексує, починає хвилюватися в оточенні та ще більше потіє. Так зване замкнуте коло негативно впливає на ментальне здоров'я.

Стресовий піт

При виникненні певного нервового моменту напевно кожен з нас починає пітніти. Тим паче мало хто помічає, що запах поту при цьому значно відрізняється. Нервовий піт, на відміну від звичайного, виникає в апокринних залозах, які локалізуються в пахвових западинах, в області геніталій, волосяних фолікулах та шкірі голови. Ці залози виділяють густу рідину, яка проникає в ваш волосяний фолікул, перш ніж вийти на поверхню шкіри.Внаслідок того, що його випаровування не є швидким процесом, відбувається змішування поту з бактеріями, що й спричиняє “характерний” неприємний запах. Щоб запобігати появі стресового потовиділення в першу чергу необхідно навчитися контролювати прояви стресу.

Діагностика та лікування

Окрім того, що під час встановлення діагнозу проводиться збір анамнезу та аналізування клінічної картини, додатковим етапом є проведення проби Мінора, яка полягає у нанесенні на проблемні ділянки пацієнта стандартного розчину йоду, далі на висохлу пляму насипають крохмаль: піт розчиняє йод в результаті реакції на крохмаль. Як наслідок, в місцях потовиділення утворюються чорні плями. Їх розмір дозволяє визначити не тільки зону ураження, але і маштаб лікування. При необхідності проводиться консультація вузькопрофільних спеціалістів. 
 
У тому випадку якщо розвинувся вторинний гіпергідроз, в першу чергу необхідно усунути основну причину, тобто певну патологію.
Зменшити появ потовиділення можливо завдяки правильному харчуванню (відсутність алкоголю та гострої їжі), носінню якісного та вільного одягу з натуральних тканин, користування антиперспірантом з використанням спеціальних прокладок під пахви які є у вільному продажі.
 
Звісно ж існує й різновид процедур, які допомагають усунути дискомфортну проблему:
  1. Уколи ботоксу в проблемну ділянку.
  2. Видалення потових залоз.
  3. Перерізання нервів периферичної нервової системи що ведуть до потових залоз.
  4. Іонофорез.
Оскільки гіпергідроз може бути причиною багатьох різнопрофільних патологій, не варто ігнорувати порушення, а одразу звернутися до свого сімейного лікаря, з наступною консультацією вузькопрофільного спеціаліста.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм