Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини випадіння волосся про які ми навіть не здогадувалися

Причини випадіння волосся про які ми навіть не здогадувалисяВолосся постійно оновлюється, відповідно ми втрачаємо від 80 до 200 волосин за день. Це є абсолютною нормою, адже циклічність відновлення волосся не є синхронним. Однак можливий розвиток й іншого негативного варіанту – випадання волосся збільшується. Причин які можуть це спричинити безліч, від спадкових аномалій в стрижнях волосся до стресів. Розберемо детальніше, які наші дії впливають на ріст волосся.

Наслідки пандемії

Лікарями спостерігається значне зростання кількості пацієнтів з аномальною втратою волосся, які як перехворіли на COVID-19, так і тих яким не довелося стикнутися з вірусом. Причина в основному в психологічному стресі. Люди відчувають стрес від страху захворіти, втратити роботу та потрапити у складне фінансове становище, можливості розвитку хвороби у когось з близьких. В умовах пандемії спостерігається два типи випадіння волосся. Перший – це явище коли через декілька місяців після стресу, волосся починає більше випадати та повільніше росте. При другому варіанті розвитку спостерігається гніздова алопеція, коли імунітет починає атакувати волосяні цибулини.
Це пов’язується з надмірним виділенням гормону стресу – кортизолу, який викликає спазм судин та порушення кровопостачання поверхневих капілярів. 

Сезонне випадіння волосся

Для кожного є свій сезон підвищеного випадіння волосся. Це залежатиме від циклічності росту волосся та супутніх захворювань. Так в холодну пору року на процес випадіння впливає авітаміноз, гормональні зміни, а весною найчастіше відбувається підготовка тіла до літнього сезону, що спричиняє недостатню кількість отримання макро- та мікроелементів.

Довготривале приймання лікарських препаратів

Приймання деяких медикаментозних препаратів впливає на метаболізм, спричиняючи випадіння волосся. Найчастіше це хіміотерапія та застосування комбінованих оральних контрацептивів.

Патологічні стани

До захворювань, які можуть спричинити випадіння волосся належать захворювання шкіри (грибок, дерматози). Також, наприклад якщо людина перехворіла COVID-19 та мала тяжкий перебіг з високою температурою, то волосся випадатиме внаслідок пошкодження росткового шару шкіри.
Не є виключенням «ховання» причини, за захворюваннями ендокринної системи, онкології, розладів нервової системи.

Неправильний догляд за волоссям

Часте миття та висушування феном, постійні зачіски які перетискають волосся та фарбування – все це при надмірному застосовуванні призводить до збільшеної втрати волосся.

Дефіцит вітамінів та мікроелементів

Існує ряд мікроелементів та вітамінів, дефіцит яких найчастіше викликає випадіння волосся: залізо, цинк, магній, вітамін D, хром. Однак також необхідно встановити причину низького рівня того чи іншого мікроелемента, попередньо здав лабораторні аналізи. 

Діагностика та лікування

На діагностиці випадіння волосся спеціалізується лікар-трихолог. Він збирає анамнез та проводить огляд волосся застосовуючи трихологічну мікрокамеру. Це дає можливість визначити стан шкіри голови, волосся в цілому та волосяних цибулин. Додатково береться зіскоб, при наявності видозмінених лусочок шкіри. З лабораторних аналізів крові здається: ЗАК, біохімія, аналізи на гормони та на феритин (з метою визначення залізодефіцитної анемії). Не є виключенням додаткового проходження обстеження шлунково-кишкового тракту за допомогою УЗД або зонду.
 
Лікування випадіння волосся залежатиме від основної причини. Відповідно воно може включати як внесення змін у спосіб життя, призначення нових засобів по догляду, так і медикаментозне лікування, при наявності супутніх захворювань.
 
Тому при виявленні у себе порушення важливо в першу чергу звернутися до спеціаліста, а не займатися самостійним розв’язанням проблеми випадіння волосся. Адже вияснити, що стало причиною втрати волосся може тільки лікар.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм