Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Псоріаз: чи можливо успішно тримати захворювання під контролем?

Псоріаз: чи можливо успішно тримати захворювання під контролем?Близько 125 мільйонів людей по всьому світу страждають на псоріаз. Захворювання не має гендерних або вікових уподобань. Розберемо, які симптоми вказують на ранній початок захворювання та чи можливо сьогодні вилікуватися від нього.
Псоріаз – це захворювання шкіри хронічного характеру, яке здатне до рецидивів та характеризується утворенням на поверхні шкірного покриву яскраво-червоних бляшок зі срібними лусочками.
 
Зазначимо, що в нормі наша шкіра оновлюється кожні 30 діб, а при псоріазі процес оновлення клітин відбувається кожні 5 днів. Коли шкіра не встигає оновлюватись, внаслідок порушення функції регенерації вона «наростає» одна на одну. Шкіра червоніє та лущиться, з характерним розвитком сухості та свербежем.
При псоріазі імунні клітини замість того, щоб захищати організм навпаки атакують його, що й спричиняє розвиток запалення. В залежності від клінічних проявів розрізняють вульгарний псоріаз (90% випадків), псоріатичний, пустульозний, ексудативний типи та псоріатична еритродермія.
Псоріаз не є інфекційним захворюванням, тобто не передається при контакті з хворою людиною.

Причини

Точної причини розвитку псоріазу до тепер не можливо встановити, однак велику ланку займає спадковий фактор, якщо хтось з батьків хворіє на псоріаз то ризик появи у дитини складає 14%, якщо обидва – 40%.
Також, до додаткових провокуючих факторів відносять наступні причини:
  • стрес та психічні порушення;
  • зміна кліматичних умов;
  • спосіб життя, а саме наявність шкідливих звичок;
  • ожиріння та неправильне харчування;
  • вірусні та бактеріальні інфекції (бета-гемолітична стрептококова інфекція);
  • механічні пошкодження шкіри (травми, укуси, порізи);
  • приймання певних медикаментозних препаратів.

Симптоми

В дитячому віці прояви псоріазу зустрічаються досить рідко з можливими ускладненнями у вигляді ураження суглобів. Найчастіше це період 25-30 років або після 50 років.
Характерною локалізацією захворювання є куприк та сідниці, ліктьовий згин, волосяна частина голови, ступні. Не є виключенням поява бляшок на нігтях та шкірі статевих органів. При відсутності належного лікування ураження відбувається на всій поверхні шкіри.
При розвитку псоріазу на шкірі з’являються бляшки червоного кольору які лущаться, цей процес протікає з сильним свербежем, поколюванням або болем.
Окрім явних шкірних уражень хворий починає скаржитися на порушення сну, відсутність апетиту, мерзлякуватість. Також внаслідок зовнішніх проявів та супутніх станів майже у 30% хворих на псоріаз виникають порушення зі сторони психіки.

Лікування

Вилікувати псоріаз неможливо, однак при проведенні лікування та дотриманні рекомендацій у майбутньому можливо ввести захворювання у довготривалу ремісію.
В залежності від стадії захворювання лікар-дерматолог призначає необхідну терапію. При легких стадіях псоріазу застосовують зовнішні методи у вигляді мазі з ретиноїдами, кортикостероїдами, вітаміном D та ін..
Поширеним методом лікування є фототерапія, коли на уражені ділянки шкіри відбувається вплив ультрафіолетовим опроміненням, з метою зняти запалення.
При тяжких проявах захворювання призначають системну терапію. Також обов’язковим етапом у лікуванні є внесення змін у спосіб життя: відмова від шкідливих звичок, дотримуванні призначеної дієти.
 
Псоріаз є серйозним шкірним захворюванням, яке потребує негайного лікування, в протилежному випадку існують високі ризики розвитку тяжких ускладнень, таких як ураження суглобів, зливання утворених плям та поява нових з гнійним вмістом. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм