Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діагностика невусів або для чого складають карту родимок

Діагностика невусів або для чого складають карту родимокПозаду період відпусток та активного знаходження під палючим сонцем, тому самий час провести сезонну діагностику родимок. Розберемо, чому важливо проходити огляд у дерматолога та які зміни на шкіри мають викликати занепокоєння.

Родимка становить собою пігментне утворення зі скупченням меланоцитів. Діаметри та форми родимок можуть бути різноманітними, від маленьких та гладеньких до випнутих над поверхнею шкіри та великих розмірів.

Нормою вважається наявність на тілі людини від десяти до сорока родимок.

Причин які спричиняють їх появу безліч. Це може бути як вроджене пігментне утворення, так і поява його внаслідок механічного пошкодження шкіри, стресу, надмірного знаходження під сонцем (ультрафіолетове випромінювання). Відповідно не всі родимки є небезпечними, але при впливі цих так званих негативних факторів можливе переродження їх у злоякісну форму.

В зону ризику входять люди зі світлою шкірою, які швидко червоніють та обгоряють на сонці, рудоволосі та блакитноокі.

Коли потрібно звертатися до лікаря?

У тому випадку якщо родимка кровоточить, свербить та викликає больові відчуття, а також якщо спостерігається асиметрія контуру та нерівномірний колір – це вже є тривожним сигналом, для того, щоб якнайшвидше звернутися до лікаря.

Карта родимок

Карта родимок – це діагностичний метод, а саме цифрова дерматоскопія, яка характеризується проведенням сканування апаратом всіх родимок на тілі (фотофіксація) з наступним зберіганням зображень на цифровий носій. Через рік проводиться повторна дерматоскопія з порівнянням результату попередніх даних.

Переваги складання карти родимок
  1. Процедура не потребує хірургічного втручання.
  2. Безболісна.
  3. Дає можливість запобігти появі злоякісних утворень на ранній стадії.
Процедура проводиться у разі виникнення травматизації родимки або їх надмірної кількості на тілі. Також показаннями є наявність атипічних невусів.
Протипоказання відсутні.

Лікування та діагностика

Окрім проведення вище вказаного обстеження, лікар аналізує огляд родимок звертаючи увагу на наступні параметри: асиметрія сторін, нерівні краї, на різних частинах родимки різний колір, збільшений розмір (більш як 6 мм), стрімка зміна утворення.

Видалення родимки буде залежатиме від її характеру та розмірів. Це може бути традиційне хірургічне висічення або лазерний метод та замороження рідким азотом (кріодеструкція).

Отриманий матеріал в обов’язковому порядку відправляється на гістологічне дослідження.

З метою запобігання потрапляння у групу ризику по розвитку меланоми та появи нових родимок рекомендується завжди використовувати захисні засоби для шкіри з SPF, не знаходитися під прямим сонячним промінням та обов'язково проходити профілактичні огляди у дерматолога.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм