Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Піклуємося про чоловіче здоров`я змалечку: що таке крипторхізм

Досить поширеною аномалією розвитку чоловічого тіла є неопущення яєчок в мошонку. Крипторхізм (таке медична назва аномалії) - зовсім не катастрофа для хлопчика і майбутнього чоловіка, проте якщо не усунути проблему, то в майбутньому чоловічому здоров'ю загрожує ряд проблем: від безпліддя до раку яєчка. 

Чи насправді аномалії чоловічих геніталій - це проблема?

Спочатку яєчка формуються в очеревині, а потім, якщо організм хлопчика розвивається нормально, то вони самостійно через паховий канал переміщуються в мошонку. Якщо цього не відбувається, то говорять про крипторхізм. Однак у багатьох випадках уролог, хірург або андролог діагностує помилковий крипторхізм: тобто ця аномалія не вимагає хірургічного лікування: яєчко або самостійно опускається на місце, коли хлопчик досягає пубертатного віку (в розслабленому стані у малюка це також відбувається, але потім, при русі дитини, яєчко знову «випадає»). Або фахівцю вдається мануально (руками) повернути яєчко на місце в мошонку.
 
При істинному крипторхізмі потрібне оперативне лікування, оскільки мануально повернути яєчко з подальшим його утриманням в мошонці неможливо. Запідозрити аномалію можна по асиметрії мошонки, відсутності яєчка в ній при промацуванні пальцями (пальпації), ниючим болям в області паху і живота, на які скаржиться дитина.Також крипторхізм може бути придбаним, коли зсув яєчка відбувся після травми. Важливо диференціювати крипторхізм від ектопії: у останньому випадку яєчко може знаходитися в промежині, передній стінці очеревини і т.д. У таких хлопчиків навіть після пройденого лікування залишається високий ризик розвитку безпліддя.

Діагностика та лікування крипторхізму: чому це важливо

Крім того, що при крипторхізмі турбують болі ниючого характеру в паху і області живота, даний стан сприяє розвитку ряду патологій. У більш старшому віці у підлітка нелікований в дитинстві крипторхізм може стати причиною розвитку раку, а також безпліддя, бо ця  аномалія впливає на якість сперми і кількість сперматозоїдів. Крім того, неопущення яєчка призводить до розвитку пахової грижі, перекручення сім'яного канатика, ущемлення яєчка. А такий стан, крім різкого болю при ненаданні допомоги закінчується загибеллю яєчка. При неопущенному яєчку, на яке тисне лонная кістка, збільшує ризик травм статевої залози.

Що може назначити лікар для діагностики та лікування 

Для діагностики крипторхізму використовують УЗД мошонки (УЗД черевної порожнини), МРТ, сцинтиграфию яєчок, ангіографіію черевної аорти і венографію яичковой вени: попередньо фахівець проведе особистий огляд пацієнта і пальпацію мошонки. У разі помилкового крипторхізму спеціального лікування не потрібно, корекцію ж істинного або придбаного крипторхізму визначить дитячий ендокринолог або хірург-уролог (андролог). В майбутньому батькам, а потім підлітку важливо буде проводити самообстеження яєчок, щоб не пропустити розвиток можливих пухлинних процесів.
 
Якщо Вам важко вибрати клініку або центр медицини для проведення УЗД мошонки, УЗД статевих органів, діагностики та лікування крипторхізму, то Ви можете звернутися за безкоштовною допомогою до наших консультантів або скористатися всеукраїнським публічним реєстром медичних установ України.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм