Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Післяпологовий ендометрит: як вчасно розпізнати запалення матки?

Післяпологовий ендометрит: як вчасно розпізнати запалення матки? На жаль навіть період після народження дитини може мати свої ризики та ускладнення. Так жінка може стикнутися з запальним процесом, про що ми детальніше і поговоримо.

Нагадаємо, що ендометрит - це патологічний процес, запального характеру, що характеризується ураженням слизової матки. Відповідно післяпологовий ендометрит це інфекція, яка розвивається у деяких жінок після пологів. Термін «післяпологовий» належить до періоду часу відразу після пологів, а «ендометрит» означає місце розташування інфекції в ендометрії.
 
Порушення зазвичай викликане інфекційним процесом та потребує якнайшвидшого початку лікування. В протилежному випадку можуть виникнути труднощі з повторним зачаттям та загальними проблемами зі здоров’ям. 

Основні причини 

Як зазначалося вище ендометрит зазвичай викликається інфекцією. До неї можуть належати ті збудники, що передаються статевим шляхом або у випадку коли природний склад бактерій змінюється після впливу певних факторів. Також бактерії можуть бути всередині організму до народження або вони можуть проникнути вже під час пологів. Як правило, вони виходять із нижніх відділів статевих органів або шлунково-кишкового тракту з наступним потраплянням до порожнини ендометрію спричиняючи інфекцію.
 
Бактерії будь-якого виду можуть викликати післяпологовий ендометрит. Однак найбільш поширеними причинами є стрептококи групи B і стафілокок.
 
Відмітимо, що ризики розвитку інфекції значно підвищуються, особливо після пологів, насамперед тривалих та кесаревого розтину, внаслідок розвитку післяпологової кровотечі, неповного видалення плаценти, тривалого розриву плодових оболонок.
 
Викидень також може стати пусковим механізмом до запального процесу. 
Не є виключенням коли ендометрит може виникати одночасно з іншими захворюваннями в області малого таза, наприклад запаленням шийки матки.

Характерні ознаки

Як правило, більшість випадків післяпологового ендометриту діагностується протягом 10 днів після пологів. Однак у деяких випадках для повного розвитку може знадобитися до 6 тижнів.
 
До загальних ознак порушення можна віднести наступні скарги:
  1. Аномальна кровотеча та нетипові виділення з піхви, що мають неприємний запах.
  2. Закреп та дискомфортні відчуття після спорожнення кишківника.
  3. Лихоманка.
  4. Підвищена чутливість грудей.
  5. Больові відчуття після сечовипускання або статевому акту.
  6. Загальна слабкість.
  7. Больові відчуття у тазу, нижній частині живота або прямій кишці.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення запального процесу відбуватиметься на основі фізикального огляду та гінекологічного обстеження на кріслі за ширмою, що дасть можливість оглянути матку та шийку матки на наявність виділень та їх характеру. Додатково може знадобитися лабораторне дослідження сечі та крові, УЗД, взяття вагінального мазка та біопсія ендометрія. 
 
Тактика лікування полягатиме в проведенні антибактеріальної терапії, відповідно до збудника. Чим швидше виявити захворювання, тим вищі шанси на швидше одужання та відновлення організму.
 
Однак, якщо захворювання не лікувати, можуть виникнути проблеми з репродукцією та серйозні інфекції, що може призвести до безпліддя або септичного шоку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм