Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Помилкова або фантомна вагітність: психічна проблема чи гормональний збій?

Помилкова або фантомна вагітність: психічна проблема чи гормональний збій?Типові ознаки вагітності у вигляді нудоти, чутливості грудей чи швидкої стомлюваністю можуть бути не такими радісними, коли насправді вагітність є помилковою. Що це за стан «фантомна вагітність», з’ясуємо далі.

Псевдоціез або помилкова вагітність – це порушення психосоматичного характеру, яке характеризується стійкою вірою жінки у те, що вона вагітна. На це вказуватимуть більшість класичних симптомів вагітності! При цьому порушення не пов’язане,  а не з викиднем, а не з наявністю зачаття.
 
Перші випадки порушення згадувалися ще у 300 році до нашої ери, Гіппократом. За статистичними даними, сьогодні середнім віком діагностування фантомної вагітності є 33 роки. 

Основні причини

Достеменно невідомо, чому деякі жінки стикаються з псевдоціезом. Спеціалісти відзначають декілька можливих причин цьому. По перше це сильне бажання жінки завагітніти. Настільки сильне, що відбувається вплив на ендокринну систему з наступною появою ознак вагітності.
 
Також проблема може критися в неправильному тлумаченні певних змін у своєму тілі, на тлі сильного бажання мати дитини. Особливо це стосується випадків перенесених викиднів або проблем з фертильністю.
Звісно не варто ігнорувати й можливий вплив депресивних розладів, які пов’язані з певними хімічними змінами в нервовій системі та відповідно з ймовірними ознаками помилкової вагітності.
 
Іншими причинами внаслідок яких може розвинутися псевдоціез є емоційна травма, перенесене сексуальне насильство, сильний страх завагітніти.
 
Захворювання, такі як пухлини матки, менопауза або рак, можуть спричинити зміни рівня гормонів людини, які своєю чергою можуть імітувати симптоми вагітності. Гормональні зміни стосуватимуться порушення менструації, втоми та збільшення ваги.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище помилкова вагітність найчастіше за перебігом нагадує справжню (окрім наявності дитини)  і може тривати досить довго, змушуючи повірити в її наявність й оточуючих.
До станів, які можуть виникнути при псевдоціезі, можна віднести:
  1. Здуття живота, тільки воно може бути спричинено накопиченням жирової тканини, газів, фекалій або сечі.
  2. Нерегулярний менструальний цикл. 
  3. Ранкова нудота й блювання.
  4. Ворушіння плоду.
  5. Підвищена чутливість грудей, з додатковою гіперпігментацією й збільшенням розмірів.
  6. Лактація.
  7. Підвищений апетит.
  8. Збільшення маси тіла.
  9. Збільшення матки та з розм'якшення шийки органу.

Тактика

Насамперед дієвим методом припинити помилкову вагітність є провести візуалізаційну діагностику, де, наприклад під час УЗД жінці показується, що вона не вагітна. Додатково проводяться лабораторні дослідження крові та сечі. Інші методи діагностики можливі при необхідності виключити ті захворювання, які можуть спричиняти симптоми.
 
Щодо специфічного лікування, то воно залежатиме від виниклих симптомів. Тобто якщо у жінки виникають скарги у вигляді порушення менструального циклу, то призначається відповідна медикаментозна терапія. У жінок з психологічною нестабільністю проводиться робота з психотерапевтом.

Пам’ятайте, що зв’язок між тілом та розумом потужний! Тому поява нетипового самопочуття потребує звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм