Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тубооваріальний абсцес: основні симптоми запального процесу

Тубооваріальний абсцес: основні симптоми запального процесуТубооваріальний абсцес являє собою запальну масу в придатках, які охоплюють матку, двосторонні яєчники, фаллопієві труби та зв’язки. Це і становить жіночу репродуктивну систему. Які причини появи даного запального процесу? З’ясуємо далі.

Тубооваріальний абсцес (ТОА) — це патологічний стан, що характеризується розвитком інфекційного процесу в придатках матки, внаслідок запалення органів малого таза.

Важливо розуміти, що окрім тяжких проявів у вигляді нетипових виділень, лихоманки, больового синдрому, існують ризики розриву абсцесу. Це своєю чергою може спричинити сепсис та становити загрозу для життя. Саме тому важливу роль у лікуванні становить вчасне проведення діагностики.

За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на жінок репродуктивного віку, які ведуть активне статеве життя.

Основні причини

У більшості випадків причина тубооваріального абсцесу криється за занедбаним випадком запального процесу органів малого таза. Так патогенні збудники поширюються з ендометрію через фалопієві труби (створюючи запальну масу) до черевної порожнини. Саме тому, при такому діагнозі до лікування приєднуються хірурги, оскільки у більшості випадків можливий супутній розвиток перитоніту. Відмітимо, що тубооваріальний абсцес часто є полімікробним, де переважають анаеробні бактерії. До бактерій які найчастіше виділяються при ТОА, включають Escherichia coli, Bacteroides fragilis та аеробні стрептококи.
До факторів ризику патології можна віднести перенесення гістеректомії (як варіант ускладнення), інфекції статевих шляхів, ендометріоз, інфекції з сусідніх органів, таких як апендикс, які також можуть поширюватися та викликати ТОА. Кров також може переносити інфекції з інших частин тіла.

Не є виключенням коли абсцес виникає як наслідок онкологічного ураження здорових клітин жіночої репродуктивної системи з поширенням на навколишні тканини.

Характерні ознаки

  1. Біль в животі.
  2. Вагінальна кровотеча.
  3. Пальпаторно – утворення в області таза.
  4. Лихоманка та озноб.
  5. Лабораторно – лейкоцитоз.
  6. Виділення з піхви.

Діагностика та тактика лікування

Для встановлення діагнозу необхідно провести повне медичне обстеження, аби виключити й інші схожі за перебігом патологічні стани (наприклад, позаматкова вагітність, пахова грижа, кишкова непрохідність). Діагностичні тести, що проводяться з метою встановлення діагнозу включають лабораторні дослідження крові та сечі, УЗД, КТ та МРТ. Візуалізаційні тести дають можливість краще оцінити ступінь захворювання та масштаби ураження.

Тактика лікування залежатиме від часу діагностування абсцесу. Так до моменту розриву ТОА жінці призначається антибактеріальна терапія з наступним можливим оперативним втручанням. Відмітимо, що показанням до операції може бути відсутність результату від лікування антибіотиками, великі розміри гнійної маси та загроза розриву ТОА.
Оперативні методи лікування включають проведення лапароскопії або лапаротомії, дренування абсцесу та сальпінгектомію. Який метод обере лікар є індивідуальним! Відмітимо, що розрив ТОА є невідкладною хірургічною операцією з можливим розвитком розлитого перитоніту.

Важливо розуміти, що жінка повинна бути обізнаною у методах запобігання ТОА. Насамперед це стосується уникання кількох статевих партнерів, використання бар’єрних методів контрацепції. При появі симптомів патології варто якомога раніше звернутися за допомогою, аби запобігти загрозливим для життя ускладненням та зберегти фертильність.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм