Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аменорея: основні симптоми відсутності менструації

Аменорея: основні симптоми відсутності менструаціїПитання порушення менструального циклу на жаль є досить поширеним. На це вплинуло ряд факторів, від способу життя до емоційної нестабільності та стресу. Звісно, що нормою вважається відсутність місячних під час вагітності або після менопаузи. Але відсутність менструації в інший час може бути ознакою певного порушення в організмі.

Аменорея, саме так діагностується відсутність менструальної кровотечі.
В залежності від початку порушення, розрізняють первинну аменорею, яка виникла до 15-16 років та вторинну форму захворювання – менструація відсутня упродовж 3 місяців, після регулярних циклів близько 9 місяців. 

Характерні ознаки

Основним симптомом аменореї є звісно відсутність кількох менструацій поспіль. Також жінки можуть відчувати:
  • головний біль;
  • появу акне;
  • сухість піхви;
  • надмірне оволосіння на тілі;
  • порушення зору;
  • виділення із сосків (молочні).

Основні причини аменореї

Спеціалісти розрізняють досить багато можливих причин аменореї. Так до прикладу первинна форма захворювання може бути наслідком анатомічних особливостей статевих органів, насамперед яєчників та гормонального порушення. 
 
Більш поширеним явищем є саме вторинна аменорея, в основі якої переважно покладені проблеми зі щитоподібною залозою та гіпофізом. Так порушення роботи цих залоз впливає на рівень гормонів, які необхідні для менструацій.

Також вторинна форма захворювання може бути спричинена ожирінням, так і навпаки анорексією, неправильним харчуванням, надмірними фізичними навантаженнями, онкологією та доброякісними новоутвореннями, синдромом полікістозних яєчників, прийманням певних лікарських препаратів, депресивним станом та стресом. 

Як зазначалося вище можливі й природні причини повного або тимчасового припинення менструації. Це вагітність, період лактації та менопауза. Також початок або завершення прийому протизаплідними препаратами може вплинути на менструальний цикл.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься насамперед на основі даних анамнезу. Лікарю важливо виключити вагітність чи менопаузу, а також вияснити початок та закінчення останньої менструації, приймання певних ліків, тривалість менструації та ін..
Додатково проводяться лабораторні дослідження крові та сечі, методи візуалізації (УЗД, МРТ, КТ), для встановлення точної причини порушення менструального циклу.
 
Тактика лікування відповідно залежатиме від результатів обстеження та встановленої причини аменореї.  
До прикладу при ураженні щитоподібної залози можливе проведення гормональної терапії та за показаннями оперативне втручання. Зайва вага потребує докладання зусиль у вигляді збалансованого харчування та заняття спортом. Оперативні втручання можуть бути проведені у випадку кісти яєчників, рубцевої тканини або маткових спайок, через які пропускається менструальний цикл.
Якщо такі наслідки має стрес знадобиться робота з психотерапевтом, який за необхідності може призначити навіть медикаментозну терапію. 
 
Пам’ятайте, що у більшості випадків аменорея та її основні причини піддаються лікуванню. Головне це вчасно звернутися до лікаря, навіть якщо на перший погляд здається що відсутність менструацій це «полегшення». Важливо розуміти, що наслідки цього стану є досить серйозними.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм