Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Епідуральна анестезія: особливості проведення та можливі ризики

Епідуральна анестезія: особливості проведення та можливі ризикиВагітність та пологи для кожної жінки наповнені своїми особливими емоціями, очікуваннями та водночас пересторогами й страхом. Саме страх болю та дискомфорту наштовхує на пошук методів які б могли це полегшити та зробити зустріч з малюком максимально комфортною. Сьогодні найпоширенішим методом знеболювання під час пологів є епідуральна анестезія. Про особливості її проведення розберемо детальніше далі.

Одразу відмітимо, що рішення про використання епідуральної анестезії — це особисте рішення для кожної жінки та її родини!

Механізм дії 

Епідуральна анестезія використовується для блокування нервових сигналів (наприклад, тих, що відповідають за відчуття болю) від нижньої частини хребта.

На початку лікар анестезіолог попередньо зібравши анамнез знеболює ділянку нижньої частини спини за допомогою місцевого анестетика. Далі епідуральний анестетик вводять через катетер, який проходить через велику голку, вставлену в епідуральний простір, що оточує спинний мозок. Надалі катетер залишається на місці під час пологів, щоб продовжити введення ліків. Якщо потрібний кесарів розтин, через катетер вводиться сильніша доза ліків. Ліки буде введено, в положенні сидячи або лежачи на боці.
 
Епідуральна анестезія починає діяти через 15 хвилин після введення препарату. Полегшення болю від епідуральної анестезії триває стільки ж, скільки й самі пологи, оскільки через катетер завжди зберігається можливість у додатковому введенні ліків. Щодо ліків, то сьогодні даний тип знеболення включає комбінацію кількох знеболювальних препаратів, основу яких складають місцеві анестетики.

Переваги епідуральної анестезії

  1. Полегшення болю з мінімальними побічними ефектами як для матері, так і для дитини.
  2. Швидка дія. 
  3. Комфортний відпочинок, поки відбувається процес розширення шийки матки. Відповідно коли шийка матки повністю розкрита і настав час потуг, у жінки буде запас енергії. 
  4. Відсутність болю допоможе бути розслабленим та максимально залученим у процесі пологів.
  5. За статистичними даними використання епідуральної анестезії може знизити ризик післяпологової депресії у деяких жінок. 
  6. Епідуральна анестезія може забезпечити безперервне полегшення болю під час тривалих хірургічних процедур, таких як кесарів розтин.

Мінуси епідуральної анестезії та протипоказання

  1. Зниження артеріального тиску (раптове), що призводить до додаткової потреби у кисні, інфузійних розчинах та ліків.
  2. Незначний свербіж під час пологів.
  3. Після закінчення епідуральної анестезії можлива поява нудоти, запаморочення, болю у місці введення голки.
  4. Інтенсивний головний біль, що пов'язаний витоком спинномозкової рідини. 
  5. Дуже рідко внаслідок пошкодження катетером або голкою спинного мозку можлива поява кровотечі або розвитку інфекційного процесу.
  6. Труднощі з потугами.
  7. Тимчасово після анестезії можлива поява відчуття оніміння нижньої половини тулуба протягом кількох годин після пологів та проблеми з сечовипусканням. 
При цьому відсоток появи вищезазначених ускладнень є досить мізерним в умовах розвитку анестезіології та медицини загалом сьогодні!
 
За статистичними даними понад 70% породіль обирають епідуральну анестезію. Однак знову ж таки одного бажання інколи недостатньо. Дана процедура включає врахування ряду показів та протипоказань. При цьому лікарями зазвичай розроблюється два плани пологів, оптимальний та резервний (випадок, якщо все піде не так, як очікувалося). Це може допомогти жінці почуватися менш зненацька, якщо плани потрібно змінити в середині пологів.
 
До можливих протипоказань для проведення епідурального знеболення, включають насамперед відмову пацієнтки, серйозні порушення зі сторони серцево-судинної системи, порушення згортання крові, гострий інфекційний процес, неврологічні розлади.
У всіх інших випадках епідуральна анестезія не є протипоказаною.
 
Пологи це важка праця, тому якщо Ви маєте на меті скористатися епідуральною анестезією зустріньтеся зі своїм анестезіологом до пологів. Запитайте про його досвід та опрацюйте разом, найбільш відповідний план полегшення болю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм