Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми ураження оболонки шийки матки

Основні симптоми ураження оболонки шийки матки Цервікальна інтраепітеліальна неоплазія або більш відома нам як цервікальна дисплазія, — це патологічний стан, що супроводжується аномальним ростом клітин (неоплазія) або ураженням зовнішньої оболонки шийки матки. 

У більшості випадків захворювання діагностується під час проходження гінекологічного огляду зі взяттям мазків, а причиною його вірус папіломи людини.
 
Відмітимо, що цервікальна дисплазія належить до передракових станів. Тому варто враховувати розвиток даного захворювання як фактор ризику до появи раку шийки матки в більш пізній термін.
 

Які симптоми характерні при цервікальній неоплазії?

Проходження профілактичних оглядів у гінеколога зі взяттям мазків (мазок Папаніколау), є як ніколи важливим у такому випадку. Оскільки не є виключенням, що пацієнтку не будуть турбувати серйозні скарги.
 
Надалі після результатів обстеження класифікація та ступінь захворювання залежатиме від обсягу ураженої тканини. Так неоплазія низького ступеня супроводжується охопленням приблизно однієї третини товщини епітелію. Середній ступінь належить до аномальних змін приблизно від однієї третини до двох третин епітеліального шару, а от при найважчій формі вражається більш як двоє третин епітелію.
 
Також передувати третьому ступеню захворювання може вагінальна кровотеча, яка виникає переважно після статевого акту.
 

Основні причини

Цервікальна інтраепітеліальна неоплазія спричинена варіаціями ВПЛ - вірусу папіломи людини (16 та 18 типу).
 
Ймовірність зараження вірусом папіломи людини збільшується при впливі ряду провокуючих факторів:
  • сексуальна активність жінок, незахищені статеві контакти;
  • віковий фактор (ризики підвищені у жінок вікової категорії від 15 до 25 років);
  • куріння;
  • прийом імунодепресантів.
При цьому  захистити себе від інфекції ВПЛ можливо зробивши щеплення.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування неоплазії включає проведення мазка Папаніколау з виявленням аномальних клітин. Наступним кроком є візуалізація патологічного процесу за допомогою кольпоскопії. За наявністю показань лікар може вирішити, чи існує необхідність у проведенні  біопсії.
 
У тому випадку якщо статус ВПЛ невідомий, важливо розуміти, що рекомендації щодо скринінгу визнають тестування на ВПЛ як метод виявлення та профілактики неоплазії й раку шийки матки (у жінок віком 30 років і старше). Обстеження є частиною визначення загального ризику та  того, який метод лікування є найбільш відповідним.
 
Тактика лікування залежатиме від ступеня розвитку захворювання. Так при низькому ступеню неоплазії лікування може не знадобитися, оскільки основна інфекція часто проходить сама по собі. Тобто обирається тактика спостереження.  Для захворювання вищого ступеня може знадобитися видалення аномальних клітин, щоб запобігти їх розмноженню або мутації через багато років.
 
Тому при розвитку більш важкого ступеня, варіанти лікування включають проведення конусної біопсії для видалення аномальних тканин, кріотерапії,  лазерної терапії, петлевої електрохірургічної процедури.
 
Прогноз щодо успішності лікування неоплазії залежатиме від рівня серйозності аномального клітинного покриття шийки матки та дотримання всіх необхідних рекомендацій лікаря.
Тому в котре нагадуємо щодо необхідності щорічних профілактичних оглядів у лікаря гінеколога, з метою запобігання ряду ускладнень зі сторони здоров'я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм