Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Оофорит: симптоми запалення яєчників

Оофорит: симптоми запалення яєчниківОофорит є різновидом запального захворювання органів малого таза, найпоширенішою причиною якого є бактеріальна інфекція, яка зазвичай виникає у жінок у віці від 15 до 35 років.

Оофорит - це патологія, що характеризується розвитком запального процесу в яєчниках. 

Оофорит, як правило, спричинений бактеріальною інфекцією та може бути наслідком хронічного запального захворювання органів малого таза. Відповідно до цього більшість випадків даного захворювання протікає в поєднанні з запаленням маткових труб. Об'єднання запалення цих двох структур жіночої репродуктивної системи називається сальпінгоофоритом.

Окремо виділяють аутоімунний оофорит, коли порушення викликається збоями в функціонуванні імунної системи. 

Попри рідкісні випадки оофорит характеризується утворенням кіст, збільшенням та запаленням яєчників та ін.

Захворювання буває трьох видів, а саме гострого, підгострого та хронічного. Відповідно до локалізації патологічного процесу виділяють двосторонній (одночасне запалення у двох яєчниках), правобічний та лівосторонній оофорит.
 

Які симптоми вказуватимуть на розвиток оофориту?

Клінічна картина у кожному випадку є індивідуальною. Так певні випадки можуть не спричинити жодні симптоми та скарги, а в деяких осіб виникає раптовий напад сильного болю, що провокує звернутися за лікарською допомогою.

В інших випадках симптоми можуть бути слабковираженими, що робить утрудненим виявлення та діагностування захворювання.
До симптомів, що можуть виникнути при оофориті можна віднести наступні стани:
  • больові відчуття внизу живота;
  • поява надмірних кров'янистих виділень під час менструації та в перервах між менструальними циклами;
  • лихоманка, підвищення температури тіла;
  • дискомфорт під час статевого акту, що також може супроводжуватися больовими відчуттями та кровотечею;
  • рясні вагінальні виділення, які можуть мати неприємний запах (гнійний запах);
  • утруднене сечовипускання з приєднанням печії та больових відчуттів.
При цьому вищезазначені симптоми можуть виникати як окремо, так і разом, з раптовою появою або поступовим наростанням.

Основні причини

У більшості випадків оофорит є результатом інфекційних процесів, а саме захворювань, що передаються статевим шляхом (наприклад, гонорея, хламідіоз).
Так патогенні збудники потрапляють через шийку матки під час пологів, аборту, неправильнім введенні внутрішньоматкової спіралі, менструаціях.

Також до факторів, що можуть слугувати пусковим механізмом є переохолодження, хронічні інфекції, зниження імунітету на тлі стресів та перевтоми, куріння.

Діагностика так тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі анамнезу захворювання, аналізу клінічної картини та гінекологічного огляду пацієнтки. Діагностичні тести включають проведення лабораторних аналізів крові та сечі, УЗД, лапароскопії. Це дасть можливість встановити інфекцію та присутні аномалії в яєчниках та маткових трубах.

Тактика лікування залежатиме від основної причини запалення. Враховуючи, що зазвичай причиною виступають ІПСШ, терапія буде направлена на призначення антибіотиків.
Оперативне втручання показане при ускладнених випадках, наприклад при абсцесах з наступних їх дренуванням, наявності тазових спайок.

При аутоімунному оофориті може бути корисна замісна гормональна терапія паралельно зі спеціальним лікуванням основного захворювання. Оскільки аутоімунний оофорит не лікується, співпрацюючи з лікарем можливо контролювати його симптоми.

Відмітимо, що при відсутності вчасного лікування збільшуються ризики суттєвого ураження яєчників та маткових труб, з труднощами або неможливістю зачаття у майбутньому. Також не є виключенням поширення інфекційного процесу з приєднанням загрозливого для життя стану - сепсису.

Тому якщо почати лікування на ранній стадії, інфекційний оофорит можна усунути без впливу на фертильність жінки!
Зменшити ризики розвитку оофориту допоможуть правила безпечного сексу, профілактичні огляди у гінеколога та вчасне звернення до лікаря при появі будь-яких нетипових змін.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм