Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бактеріальний вагіноз: основні симптоми під час вагітності

Бактеріальний вагіноз: основні симптоми під час вагітностіБактеріальний вагіноз належить до найбільш поширених інфекцій статевих шляхів у жінок репродуктивного віку, і період вагітності не є виключенням. Тому детальніше розберемо можливі шляхи виникнення захворювання та його симптоми, а також який вплив інфекції на плід.

Бактеріальний вагіноз  – це патологічний процес інфекційного генезу, що зосереджується в піхві та викликається бактеріями.
 
Нам відомо, що у піхві фізіологічно існують як “хороші” (лактобактерії), так і “погані” бактерії (анаероби). При порушенні їх балансу, коли відбувається переважання анаеробів і виникає захворювання рід назвою бактеріальний вагіноз.
 
За статистичними даними найбільший відсоток захворювань припадає на жінок вікової категорії від 15 до 44 років. Під час вагітності інфекція також може розвинутися, однак має тенденцію до легкого перебігу при проведенні правильного лікування. В протилежному випадку існують ризики розвитку ускладнень, як зі сторони матері, так і плоду.

Основні симптоми

У більшості випадків захворювання має безсимптомний перебіг. 
Коли симптоми все ж виникають, у жінки виникають скарги у вигляді:
  • виділень з піхви, що мають неприємний запах (запах риби) та білі або сірі за забарвленням. Також вони можуть бути пінистими;
  • дискомфорт під час статевого акту;
  • порушення сечовипускання та печія під час процесу;
  • свербіж в ділянці піхви;
  • подразнення навколо зовнішньої частини піхви.
У невагітних також спостерігається додатково порушення менструального циклу.

Основні причини 

Бактеріальний вагіноз є результатом надмірного росту певних бактерій у піхві. Так у багатьох частинах тіла, включаючи ротову порожнину та кишківник, живуть різні бактерії, і піхва не є виключенням. Як зазначалося вище якщо кількість “хороших” лактобацил зменшується, то анаероби мають можливість розвиватися. Відповідно при їхній перевазі може розвинутися бактеріальний вагіноз.
 
Точних причин порушення даного балансу бактерій невідомо, однак спеціалісти вказують на ряд факторів, що підвищують ризики розвитку захворювання:
  • спринцювання;
  • наявність незахищеного статевого акту та декількох статевих партнерів;
  • вплив стресового фактора;
  • використання антибіотиків або вагінальних препаратів.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення збору анамнезу, гінекологічного огляду з наступним взяттям аналізу вагінальних виділень для їх досліджень.
Бактеріальний вагіноз лікується за допомогою антибактеріальної терапії у вигляді таблетованих препаратів, або місцево (крем, гель, свічки). Додатково для відновлення мікрофлори призначають пробіотики, антимікотики. Метод та особливість терапії залежатиме насамперед від триместру вагітної. 
 
Головне не варто самостійно припиняти лікування, в тому числі й при зникненні симптомів. Важливо пройти повний курс антибіотиків, щоб запобігти поверненню інфекції. 
Зауважимо, що якщо бактеріальний вагіноз не лікувати, високі ризики приєднання додаткових ускладнень.
Наприклад під час вагітності існує більша ймовірність передчасних пологів або народження дитини з низькою вагою. Також можливий розвиток іншого типу інфекції після пологів.
Окремо виділяють підвищену ймовірність зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, включаючи вірус простого герпесу, хламідіоз та ВІЛ.
У деяких випадках бактеріальний вагіноз може призвести до запального захворювання органів малого таза, інфекції репродуктивних органів у жінок. Цей стан може збільшити ризик безпліддя.
 
Оскільки бактеріальний вагіноз не належить до інфекцій, що передаються статевим шляхом лікування або обстеження партнера не є доцільним.

Зменшити ризики захворювання можливо звівши до мінімуму подразнення піхви, уникаючи застосування мила, синтетичної білизни. А поширений та одночасно застарілий метод “спринцювання”, видаляє не тільки “погані”, а й “хороші” бактерії, які захищають від інфекції, тим самим підвищуючи ризики зараження бактеріальним вагінозом.
І звісно варто пам'ятати про захист, використовуючи презервативи.

Бактеріальний вагіноз є поширеною інфекцією, але дотримання профілактичних заходів може знизити ризик її зараження. Дуже важливо негайно зателефонувати своєму лікарю при підозрі на захворювання, особливо якщо ви вагітні. Своєчасне лікування допоможе уникнути ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм