Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини розвитку безпліддя

Основні причини розвитку безпліддяБезпліддя на тлі впливу різних тригерів на жаль є поширеною проблемою, як серед жінок, так і чоловіків. Тому розберемо детальніше, що саме впливає на фертильність та які методи усунення безпліддя існують.

Діагноз “безпліддя” встановлюється при відсутності вагітності після року спроб. У жінок вікової категорії 35+, дане порушення діагностується при відсутності настання вагітності після шести місяців спроб.
 
Відмітимо, що жінки, які можуть завагітніти, але не виношують до терміну, також можуть отримати діагноз безпліддя.

Також окремо виділяють класифікацію безпліддя. Так жінці, яка не змогла завагітніти, буде поставлено діагноз первинне безпліддя. А при наявності хоча б однієї успішної вагітності в анамнезі, буде діагностовано вторинне безпліддя.

Класифікація безпліддя

  1. Абсолютне, що характеризується неможливістю зачаття природним шляхом. Це пов'язано з істотним ураження репродуктивних органів.
  2. Трубно-перитонеальне, більш відоме нам як непрохідність фаллопієвих труб. Дана форма може виникнути у зв’язку з різними причинами, насамперед запальними або інфекційними захворюваннями.
  3. Ендокринне безпліддя пов’язане з гормональними порушеннями, які приводять до відсутності або рідкісним овуляціям.
  4. Маткове, характеризується наявністю перешкод для проникнення сперматозоїдів (наприклад, міома, ендометріоз).
  5. Імунологічне, а саме несумісність партнерів, коли в організмі жінки існують спеціальні клітини, що уражають сперматозоїди.
  6. Психогенне, що виникає на тлі стресів, нервових напружень.

Які основні причини чоловічого безпліддя?

На розвиток безпліддя у чоловіків впливає ряд факторів, від ефективності продукування сперми та її кількості і якості до форми сперматозоїдів та їх рухливості.
При цьому виділяють ряд факторів ризику які також можуть впливати на фертильність:
  • віковий фактор;
  • шкідливі звички (куріння та зловживання алкоголем);
  • ожиріння;
  • вплив токсинів, таких як пестициди, гербіциди та важкі метали;
  • наявність в анамнезі захворювань, типу варикоцеле, гормонального дисбалансу, наявності антитіл, які “атакують” сперму;
  • лікарські засоби (антидепресанти певного виду, проходження хімієтерапії, анаболічні стероїди).
Тобто будь-який з вищезазначених станів або навіть їх комбінація може призвести до безпліддя у чоловіків. 

Основні причини жіночого безпліддя

В основі розвитку жіночого безпліддя покладено порушення процесу овуляції, коли дозріла яйцеклітина виходить з яєчника. Також можливий збій зі сторони процесу запліднення, яке відбувається, коли сперматозоїд зустрічає яйцеклітину в матковій трубі після проходження через шийку і матку та імплантації - коли запліднена яйцеклітина прикріплюється до слизової оболонки матки.
До тригерів, які суттєво підвищують ризики розвитку порушення фертильності у жінок відносять знову ж таки віковий фактор, неправильний спосіб життя, що включає паління, зловживання алкоголем, нераціональне харчування та як наслідок - ожиріння або дефіцит ваги.
Несприйнятливі умови створюють й інфекційні процеси, а сам інфекції, що передаються статевим шляхом.
Щодо захворювань, які можуть впливати на жіночу репродуктивну систему та спричиняти безпліддя, то до даного переліку можна віднести синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) або гормональний дисбаланс, запальне захворювання органів малого таза, міома матки, передчасне виснаження яєчників та ін.
Відмітимо, що проблеми з овуляцією спричиняють приблизно одну чверть проблем безпліддя, які спостерігаються у пар. Нерегулярна менструація або її відсутність є двома ознаками того, що у жінки може не бути овуляції!

Діагностика та тактика лікування

У тому випадку, якщо пара зустрічається з виникненням проблеми зачаття, детальній діагностиці підлягають як жінки, так і чоловіки.
Наряду з порушенням фертильності чоловіки можуть стикнутися з додатковими розладами у вигляді проблеми з еякуляцією, зниження лібідо, больових відчуттів в ділянці статевих органах. Відповідно лікар збере анамнез з наступним проведенням ряду діагностичних тестів (дослідження сперми, УЗД, генетичне тестування).

Методи обстеження у жіночої статі також включає ретельний збір анамнезу та аналіз клінічної картини, з додатковим проведенням УЗД, гістеросальпінгографії, лапароскопії, тестування резерву яєчників.

Лікування безпліддя залежатиме від низки факторів, включаючи наявності причини порушення, тривалості спроб завагітніти, вік та загальний стан здоров'я.

Варіанти лікування для чоловіків можуть включати хірургічне втручання (усунення варикоцеле або перешкоди для просування сперми), медикаменти (усунення інфекції, гормонального дисбалансу) та допоміжні репродуктивні технології (ЕКЗ).
Жіноча терапія має схожі методи, однак є дещо розширеною. Наприклад, репродуктивна допомога може включати проведення внутрішньоматкової інсемінації, ЕКО.
Медикаментозна терапія направлена на забезпечення результату подібно до гормонів, які є природними в організмі, щоб стимулювати або регулювати овуляцію.

Більш детально ознайомитися з методами лікування безпліддя можливо звернувшись до лікаря репродуктолога. 
Пам'ятайте, що діагноз безпліддя не означає, що мрії про дитину закінчилися, головне набратися терпіння та звернутися до кваліфікованого спеціаліста.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм