Три спалахи кишкових інфекцій за тиждень: медики нагадують про небезпеку літніх продуктів

Медики попереджають: літній сезон традиційно супроводжується зростанням захворюваності на ГКІ, адже висока температура сприяє швидкому розмноженню бактерій у продуктах харчування та воді.
Як передаються інфекції?
Основні шляхи інфікування — через вживання неякісної їжі або води, немиті фрукти та овочі, забруднені руки або побутові предмети. Також є ризик зараження під час купання у непроточних або забруднених водоймах.
Коли варто негайно звертатися до лікаря?
Ознаки, які свідчать про початок гострої кишкової інфекції:
• сухість у роті, відчуття спраги;
• лихоманка, діарея, нудота або блювання;
• сильні болі в животі;
• зменшення або повна відсутність сечовипускання.
Як уберегти себе та рідних?
Щоб знизити ризик зараження:
• ретельно мийте руки, особливо перед їжею та після туалету;
• не вживайте продукти з порушеними умовами зберігання;
• обов’язково мийте овочі й фрукти чистою водою;
• дотримуйтесь правил термічної обробки м’яса, риби, яєць;
• уникайте вживання сирих молочних продуктів і напівсирих страв.
Найчастіше джерелом зараження стають готові страви, кондитерські вироби, молоко, яйця та продукти тваринного походження, особливо за умови неправильного зберігання.
Лікарі закликають українців бути уважними до свого харчування влітку та при перших симптомах кишкових інфекцій звертатися по медичну допомогу.
Также интересно посмотреть:
- В Україні готують масштабне оновлення лікарень: МОЗ і Світовий банк запрошують підрядників
- Ліки дешевшають: як нова система контролю цін уже змінює ринок
- ЕСОЗ і ЕСОРК з'єднали: як контролюють обіг медичного канабісу в аптеках
- Нові гарантії для захисників: безкоштовне збереження репродуктивного здоров’я
- Аптеки стануть ближчими: уряд спростив правила для відкриття аптек у селах та прифронтових районах