Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях: деталі пакету ПМГ

Надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях: деталі пакету ПМГПрограма медичних гарантій адаптована до реалій повномасштабної війни. На жаль, зараз в будь-якому регіоні Україні в будь-який момент може статись непередбачуване, і лікарні мають бути готові до цілодобового масового надходження пацієнтів. В таких лікарнях має бути необхідний запас медикаментів і можливість розділення потоків пацієнтів. А головне, медичний персонал у таких лікарнях спроможний надавати медичну допомогу у разі масових надходжень пацієнтів після надзвичайної ситуації природного, інфекційного, хімічного, радіаційно-ядерного чи іншого характеру або внаслідок військових дій. 
 
З тими лікарнями, які мали відповідні потужності та відповідали вимогам для надання медичної допомоги у разі настання НС, укладено договір за пакетом “Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях”. В 2024 році договір за цим пакетом НСЗУ уклала із 188 медичними закладами. 
 
Знайти ці лікарні і побачити найближчу до домівки, можна на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Оберіть розділ 2 дашборду «Карта надавачів медичної допомоги з деталізацією за групами послуг». В фільтрі “Група послуг” введіть назву пакету  “Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях”. В фільтрі “Область” чи “Громада” оберіть той регіон, який цікавить. Під дашбордом є інструкція із користування.
 
До переліку безоплатної медичної допомоги гарантовано пацієнтам в цих лікарнях на випадок НС відносять:
- забезпечення первинного огляду пацієнтів та визначення їх подальшого маршруту; 
- проведення необхідних лабораторних досліджень (розгорнутий клінічний аналіз крові, визначення групи крові і резус-фактора, біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз, глюкоза в цільній крові або сироватці крові, загальний  аналіз сечі та аналіз сечі на кетони (ацетон), серологічні, імунологічні, бактеріологічні дослідження тощо);
- проведення необхідних інструментальних досліджень;
- надання медичної допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях, включаючи травми/політравми, ураження хімічного та радіаційного характеру, отруєння, захворювання та стани, та/або інфекційні захворювання, зокрема особливо небезпечні інфекційні хвороби (ОНІХ);
- своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
- забезпечення медикаментозної терапії та профілактики і лікування болю, хворобливих відчуттів у постраждалих при НС;
- забезпечення кисневої, респіраторної (неінвазивної та інвазивної) підтримки;
- забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського спостереження;
- проведення інтенсивної терапії пацієнтам у випадку виникнення загрозливих для їх життя станів;
- підготовка та направлення пацієнта/пацієнтки до спеціалізованого закладу охорони здоров’я відповідно до клінічних маршрутів пацієнтів;
- забезпечення психологічної підтримки пацієнтів та їхніх родичів;
- забезпечення харчування в умовах стаціонару, зокрема, дітям віком до трьох років.
 
Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах пакету  “Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях” можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 45).
 
Акцентується, що в цьому документі “Обсяг медичних послуг, який надавач зобов’язується надавати за договором відповідно до медичних потреб пацієнта/пацієнтки (специфікація) до пакету “Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях” в самому кінці є “Вимоги до медичного кошику” з переліком ліків, які мають бути в лікарні на випадок НС і які надаються пацієнтам безоплатно. 
 
Підставами для отримання послуг в рамках пакету медичних послуг є:
- за самозверненням (без направлення);
- у разі доставлення бригадою екстреної медичної допомоги;
- у разі переведення з іншого закладу чи підрозділу лікарні;
- за е-направленням сімейного або лікуючого лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED