Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Яка сума на охорону здоров’я передбачена в проєкті бюджету на 2025 рік?

Яка сума на охорону здоров’я передбачена в проєкті бюджету на 2025 рік?Уряд прийняв та направив до Верховної Ради України проєкт державного бюджету на 2025 рік.

Згідно з прийнятим проєктом на 2025 рік, загальний обсяг видатків на сферу охорони здоров’я становитиме 210,7 млрд грн. Понад 175 млрд грн передбачено в проєкті бюджету-2025 на фінансування Програми медичних гарантій. Це дасть можливість медзакладам надавати безоплатну, доступну та якісну медичну допомогу за ключовими напрямами. Зокрема, 25,6 млрд грн передбачено на надання первинної медичної допомоги, а 144,6 млрд грн – на спеціалізовану медичну допомогу. З них стаціонарна спеціалізована медична допомога дорослим та дітям – 80,2 млрд грн, а 15,6 млрд грн – на надання амбулаторних медичних послуг. На екстрену медичну допомогу передбачено 11,4 млрд грн.
 
Також 6,9 млрд грн передбачено на програму реімбурсації «Доступні ліки» для відшкодування вартості лікарських засобів та медвиробів. Тобто пацієнти й надалі зможуть безоплатно або з частковою доплатою отримувати понад 500 препаратів, які входять до визначеного переліку.

Продовжиться фінансування пілотного проєкту із зубопротезування та зуболікування для військових та ветеранів. На це планується виділити майже 750 млн грн. Також передбачено видатки у майже 190 млн грн на забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство) – на забір, кріоконсервацію та зберігання репродуктивних клітин військовослужбовців, що буде гарантуватися державою.

11,8 млрд грн буде виділено на централізовані закупівлі лікарських засобів та медичних виробів. Йдеться, зокрема, про пріоритетне забезпечення лікарськими засобами і медичними виробами для лікування онкологічних та серцево-судинних захворювань, вірусних гепатитів, забезпечення медичними виробами для проведення ортопедичних, травматологічних та нейрохірургічних оперативних втручань. Вперше планується закупівля лікарських засобів та медичних виробів для пацієнтів, що потребують інтенсивної терапії, оскільки це передбачає необхідність застосування дороговартісних лікарських засобів та медичних виробів, таких як розхідні матеріали для гострого діалізу, естракорпоральної оксигінації, антибіотики тощо.

Майже 160 млн грн планується залучити для заохочення медичних працівників до працевлаштування в заклади охорони здоров’я, зокрема у сільській місцевості. Кошти будуть спрямовані на компенсації платежів, пов’язаних із придбанням житла у зв’язку з переїздом на нове місце роботи, а також на забезпечення виплат для випускників медвишів, які працюватимуть в селах.

На систему громадського здоровʼя та заходи боротьби з епідеміями планується виділити майже 4,4 млрд грн.

Передбачається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам у обсязі 1,4 млрд грн, яка буде спрямовуватися на оплату поточних видатків закладів охорони здоров’я, зокрема закладів служби крові, медико-соціальних експертних комісій, забезпечення дітей, хворих на рідкісні захворювання, продуктами лікувального харчування тощо.

Капітальні видатки на охорону здоров’я будуть передбачатись окремо. Видатки на будівництво (відновлення, реконструкцію тощо) та забезпечення медичним обладнанням будуть передбачатись у межах реалізації публічних інвестиційних проєктів відповідно до переліку, схваленого Стратегічною інвестиційною радою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED