Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Очільник МОЗ розповів про низку проектів щ цифровізації медицини: деталі

Очільник МОЗ розповів про низку проектів щ цифровізації медицини: деталіРазом зі стартом медичної реформи, розпочалася цифровізація української медицини. Шлях, який розвинуті країни пройшли за десятки років, Україна подолала значно швидше. 

Сьогодні український eHealth – велика екосистема, яка обʼєднує десятки стейкхолдерів, інформаційні системи, реєстри даних, 19 тисяч закладів охорони здоровʼя, сотні тисяч медичних працівників та 35 мільйонів українців, які довіряють дані про своє здоровʼя державі. Це найбільша державна ІТ-система в Україні, яка обробляє 1700 запитів на секунду.
 
Попри численні виклики, які стоять перед країною, сфера охорони здоров’я активно поповнюється новими цифровими інструментами та сервісами. Про здобутки та плани говорили сьогодні під час eHealth Summit 2024.
 
Що вже вдалося?
  • реалізовані інформаційні системи (електронна система охорони здоров'я, електронні системи епіднагляду та безперервного професійного розвитку, системи e-Stock та MedData, Єдиний вебпортал вакантних посад у закладах охорони здоров’я та ін.);
  • впроваджено цифрові інструменти – зокрема, електронні направлення та рецепти, медичні висновки для е-лікарняних, медичні висновки про народження, COVID-сертифікати
  • 12 систем та реєстрів даних в охороні здоровʼя побудовані на платформі Дія Engine.
Незабаром буде фіналізована ще низка проєктів, зокрема:
  • цифрові рішення для обліку обігу медичного канабісу;
  • електронні призначення допоміжних засобів реабілітації;
  • електронні медичні висновки для процесів усиновлення;
  • електронні медичні висновки для отримання водійського посвідчення;
  • нові модулі системи управління запасами eStock;
  • електронна черга на ендопротезування.
Ще одна важлива подія у сфері цифрового здоровʼя, яка очікує українців цьогоріч – запуск особистого кабінету пацієнта. На першому етапі всі користувачі кабінету зможуть переглянути декларацію про вибір лікаря, а також за потреби – переподати її та знайти нового спеціаліста. Крім того, можна буде в разі необхідності змінити свої персональні дані (до прикладу, прізвище після одруження чи номер телефону).
 
Очільник МОЗ акцентує, цифровізація – це найперше про спрощення процедур для пацієнтів, але водночас і значний крок до більшої прозорості, відповідальності та доступності медичної допомоги загалом. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED