Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вчені винайшли новий спосіб забору аналізів: подробиці

Вчені винайшли новий спосіб забору аналізів: подробиціВикористання тканинної рідини дає можливість для проведення багатьох медичних аналізів. Перевага таких тестів в їх безболісності, адже для них застосовують пластирі з мікроголками.
Зазначимо, що тканинна рідина оточує клітини організму, вона виходить з дрібних кровоносних судин. Ця рідина потрібна, щоб передавати тканинам поживні речовини та виводити з них продукти обміну. З міжклітинної простору рідина потрапляє в лімфатичні капіляри й повертається в кров, пише Science Translational Medicine.
 
Вчені, яким належить авторство даного дослідження вказують, що тканинна рідина містить біомаркери, які можна використовувати в діагностиці. Однак її не використовують з цією метою, оскільки відсутні доступні методи її забору.
 
Американські вчені розробили пластир з мікроголками, який робить невеликі отвори в шкірі й може збирати тканинну рідину для аналізу. 
На початку такі спроби були невдалими, оскільки в рідину потрапляла домішки крові. Автори нового дослідження змогли впоратися з цією проблемою.
 
З метою дослідження було зібрано тканинну рідину у 21 осіб. Вони порівняли дані її тестів з показниками аналізів крові. У зразках був однаковий рівень багатьох клінічно важливих речовин, включаючи глюкозу, кофеїн та вітамін D.
Завдяки мікроголкам, які набагато менші за звичайні голки, на шкірі залишаються маленькі отвори, що затягуються упродовж доби.
 
Вчені підкреслюють, що в тканинної рідини, на відміну від крові, не утворюються тромби, тому такий пластир було б зручно використовувати для тривалого моніторингу рівня деяких біомаркерів організмі. Нині існує методика тривалого моніторингу рівня глюкози в крові, але для неї потрібно введення підшкірного сенсора.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED