Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ України вводить нові спеціальності

МОЗ України вводить нові спеціальностіМОЗ України затвердив зміни в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників.
 
З'являться нові спеціальності ­­– «лікар-кардіолог інтервенційний», «лікар-кардіолог-електрофізіології», «лікар-кардіолог дитячий» та «лікар-ревматолог дитячий».
 
Також будуть змінюватися кваліфікаційні вимоги до лікаря-кардіолога.
 
Такі зміни дозволять швидше опановувати та застосовувати на практиці ефективні підходи в лікуванні найпоширеніших серцево-судинних захворювань, та відповідно рятувати більше життів.
 
Методи діагностики та лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями стають більш ефективними й складними.  На даному етапі ангіографія коронарних артерій, екстрене стентування, цілодобова організація кардіологічної допомоги для пацієнтів з симптомами гострого інфаркту міокарда на основі перкутанних втручань стають обов'язковими.

В Україні була створена потужна система кардіоцентрів, які працюють цілодобово (без вихідних) та оснащені сучасним інноваційним обладнанням.  У цих центрах пацієнти з гострим інфарктом міокарда можуть отримувати безкоштовне невідкладне стентування.

У центрах реперфузійної мережі потрібні лікарі-кардіологи які володіють спеціальними знаннями та навичками для складних сучасних втручань та високоефективних технологій лікування, а саме інтервенційних лікарів-кардіологів та лікарів-кардіологів-електрофізіологів.
 
Раніше лікарі які хотіли працювати в реперфузійному центрі, через брак спеціальності «інтервенційний кардіолог» повинні додатково отримувати відповідну спеціалізацію.
 
Тепер є можливість стати саме інтервенційним кардіологом, отримавши спочатку професію кардіолога.  Це істотно скоротить час підготовки лікаря і дозволить удосконалити саме ті вміння які найбільше потрібні пацієнтам реперфузійних центрів, та наблизити систему надання кардіологічної допомоги в Україні до європейських стандартів, де стентування серця виконуються саме фахівцями кардіологічного профілю.
 
Впровадження нових спеціальностей дозволить простіше освоювати та застосовувати на практиці ефективні сучасні підходи в лікуванні найпоширеніших серцево-судинних захворювань.
 
З 1 січня 2020 року, почнуть діяти кваліфікаційні вимоги до дитячого лікаря-кардіолога, дитячого лікаря-ревматолога, лікаря-кардіолога-електрофізіолога та інтервенційного лікаря-кардіолога.

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED