Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою

Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмоюСьогодні, 11 грудня - Всесвітній день хворого на бронхіальну астму.

За даними ВООЗ 235 млн людей в усьому світі хворіють на астму.

Бронхіальна астма– хронічне запальне захворювання дихальних шляхів.  Це найпоширеніше хронічне захворювання у дітей шкільного віку.

Станом на 2017 рік, за даними Центру медичної статистики МОЗ України зареєстровано 212883 хворих на бронхіальну астму з них 37 427 діти.

Основні ознаки астми:напади задухи, тяжке дихання, поява хрипів, кашлю який викликає набряк слизової оболонки дихальних шляхів.

До факторів ризику розвитку астми відносять:

  • спадкова схильність;
  • алергічні захворювання в ранньому дитинстві;
  • екологія;
  • часті хвороби дихальної системи.

Лікування


Астму не можна вилікувати, однак якщо дотримуватися рекомендацій лікарів та тримати її під контролем то якість життя пацієнта не постраждає.  Іноді, легка форма астми у дітей зникає з віком.
  1. При проявах симптомів бронхіальної астми або частих хворобах дихальної системи звернутися до лікаря.  Тільки лікар може поставити діагноз та призначити лікування.
  2. Потрібно налагодити зв'язок з лікарем та встановити партнерські взаємини.  Отримати від лікаря всі необхідні рекомендації в рамках так званої "астма-школи".  Це просвітницька робота лікарів для батьків разом з маленькими пацієнтами по бронхіальній астми. 
  3. Дотримуватись чистоти в будинку.
  4. Усунути речі які можуть бути факторами ризику для захворювання.
За даними НСЗУ в 2019 році виписано 298 525 електронних рецептів на ліки проти бронхіальної астми.  Це 3% від всіх виписаних рецептів за останній рік.

За цим посиланням https://bit.ly/35b7xm3 можна знайти аптеки в яких відпускають препарати для лікування бронхіальної астми за програмою "Доступні ліки".

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED