Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ВООЗ озвучила дані щодо туберкульозу в Україні

В минулому році в Україні зафіксовано 37 000 випадків захворювання на туберкульоз. В середньому, хворі 84 людини на кожні 100 000 жителів: такі дані досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я. За словами експертів ВООЗ, туберкульоз входить в число найбільш смертоносних захворювань.

У 2017 році він забрав життя 1,3 мільйона чоловік. Хвороба значно поширена в Африці і Східній Азії, найменше від туберкульозу страждають острівні держави. Західні країни, судячи зі статистики ВООЗ, практично перемогли туберкульоз. У США відзначили всього три випадки зараження на 100 000 чоловік, в Ірландії та Австралії - сім, у Великобританії  - дев'ять.

Що стосується України, то показник нашої країни значно перевищує рівень поширення захворювання в сусідній Білорусі, де на кожні 100 тисяч жителів фіксується 37 випадків виявлення хвороби. У Вірменії  - 36, Естонії  - 15, Латвії - 32, Польщі - 17. На Барбадосі, Віргінських островах та островах Кука, у Монако, острові Монтсеррат і в Сан-Марино у 2017 році не було зареєстровано жодного факту зараження туберкульозом. В Індії було зафіксовано 2 740 000 випадків зараження, в Китаї 889 000. Але, з урахуванням величезної кількості населення, в процентному співвідношенні ці цифри невеликі, і ймовірність заразитися там навіть нижче, ніж в інших країнах.

Перше місце по поширенню захворювання дісталося королівству Лесото (665 випадків захворювання на 100 000 жителів). Повертаючись до ситуації в Україні, то, як раніше повідомляла глава МОЗ Уляна Супрун, країна знаходиться на другому місці серед країн Європи за кількістю хворих на туберкульоз людей (розрахунок на 100 тисяч чоловік). При цьому, майже кожен четвертий випадок туберкульозу - мультирезистентний, тобто - не піддається лікуванню різними препаратами. У зв'язку з цим, зазначила Супрун, на платформі дистанційного навчання Центру громадського здоров'я був відкритий новий навчальний онлайн-курс «Інфекційний контроль за туберкульозом для працівників первинної медико-санітарної допомоги». Цей курс є частиною програми підвищення кваліфікації для працівників первинної медицини, але участь в ньому можуть взяти всі бажаючі. В курсі заплановані відеолекції, рекомендації по навчальній літературі і багато корисні посилання.   

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED