Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

«Централь 103»: які зміни відбудуться в роботі «швидкої»

В рамках реформи екстреної медичної допомоги, для "швидкої" хочуть впровадити єдину електронну систему «Централь 103». У чому ж переваги нової системи для медиків і як нововведення позначиться на пацієнтах? Електронну систему «Централь 103» поки хочуть запустити в тестовому режимі. Найближчим часом до неї підключать Київ і вісім областей: Вінницьку, Донецьку, Запорізьку, Одеську, Полтавську, Тернопільську, Харківську, Херсонську.

Вона об'єднає всі оперативно-диспетчерські служби в єдину систему, що дасть можливість обмінюватися інформацією про отримані дзвінки. Якщо протягом року результати тестування будуть позитивними, то до «Централі 103» приєднаються і інші регіони. Об'єднання оперативно-диспетчерських служб в єдину систему дасть можливість оптимізувати їх роботу, зазначають у МОЗ України. 

Завдяки автоматичному підбору найближчих бригад час на обробку виклику скоротиться до однієї хвилини (зараз 3-5 хвилин). Всі машини обладнають GPS-навігаторами, у результаті екстрену медичну допомогу можна буде отримати в найкоротші терміни - через 9-12 хвилин, замість 16-20 хвилин. Також буде доступний неголосовий виклик швидкої для людей з порушеннями слуху та мовлення (з'явиться можливість послати повідомлення диспетчеру). В екстрених випадках система допоможе диспетчерам швидко залучити до надання допомоги працівників інших служб - поліцейських і рятувальників.

Згодом «Централь 103» буде взаємодіяти з системою E-Health (електронне здоров'я), що допоможе в створенні електронної медичної карти. Таким чином, під час виклику медики в онлайн-режимі зможуть отримати доступ до історії хвороби пацієнта. Однак важливими моментами для медиків, які слід врегулювати, є ті факти, чи зможе нова система розділити виклики на профільні та непрофільні (чи доведеться виїжджати «всліпу» до тих, кому термінова допомога не потрібна?); визначити, яке обладнання в якій машині і де кваліфікація екіпажу більше підходить під виклик.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED