Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Де «пакет малюка»? Що акушери та педіатри можуть відповісти вагітним та породіллям

Під час засідання уряду 30 травня повідомлялося,що з 1 вересня цього року українські сім'ї при народженні дитини отримуватимуть від держави бебі-бокси. Однак пройшла половина місяця, але жінки, які нещодавно стали мамами, так і не отримали "пакети малюка". Дане питання також хвилює вагітних жінок, які незабаром стануть мамами: вони питають, як отримати бебі-бокс у своїх гінекологів, акушерів та педіатрів. Отримання бебі-боксу, як обіцяв уряд, не вимагаєвід мами ніякої бюрократичної тяганини і покладатиметься кожній породіллі протягом 30 днів після пологів.

Раніше заступник міністра соцполітики Олександра Чуркіна заявляла, що закупівлі товарів для бебі-боксів проводитимуть через систему «Прозорро», повідомляє Marker.ua. Однак в системі був оголошений всього один тендер на закупівлю «пакунків малюка» - так офіційно називаються українські бебі-бокси. Оголосивши тендер 19 липня, департамент соціальної політики КМДА готовий був витратити на бебі-бокси 51,5 млн грн. і 29 серпня навіть майже оголосив переможця - вінницьке ТОВ «Б-777». Проте 3 вересня тендер був скасований з формулюванням «у зв'язку з відсутністю подальшої потреби у закупівлі відповідних товарів».
 
У Кабміні не стали скасовувати Постанову 427, якою «пакет малюка» був введений, проте 22 серпня внесли в нього зміни, згідно з яким бебі-бокси українські породіллі повинні були отримати протягом 30 днів після 1 вересня. Таким чином, чиновники залишили собі час для усунення проблем, але як вони розраховували встигнути за відсутності тендерів на покупку вмісту бебі-боксів - незрозуміло. Такоже в українських пологових будинках породіллям наказано видавати бланки заяв на отримання бебі-боксу, та йти з ними доі управління соцзахисту, тобто жінки бебі-бокси у пологових будинках не отримують. 
 
«Під час виписки батьки пишуть заяву із зазначенням структурного підрозділу з питань соцзахисту населення. За цією заявою вони протягом 30 днів йдуть в цей структурний підрозділ і там за заявою отримують бебі-бокси», - так написано в вказівках для працівників родбудівель. В облдержадміністраціях висловили здивування порядком фінансування, так як замість прямих закупівель компонентів пакунків малюка їх змушують просто перерахувати кошти Управлінню ООН з обслуговування проектів і Дитячому фонду ООН в сфері соціального захисту сімей з дітьми. Зрештою, Донецька ОДА просто звернулася із заявою НАБУ з проханням розслідувати ситуацію навколо порядку фінансування «пакунків малюка». Отже, поки ситуація з бебі-боксами "зависла" і пакети малюка породіллі не отримують.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичниий портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язково 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED