Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке автономізація медичних закладів? Для чого вона потрібна?

Що таке автономізація медичних закладів? Для чого вона потрібна?2018 рік – період перших кроків на шляху до впровадження медичної реформи. Зміни цього року повинні торкнутися первинної ланки надання медичних послуг, а саме сімейної медицини, терапії, педіатрії. Тому уже впродовж першого півріччя 2018 року буде проводитися робота з автономізації закладів первинної медичної допомоги, а саме перетворення їх з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. Для чого це взагалі потрібно?

Медичні заклади лише у статусі комунальних некомерційних підприємств матимуть змогу укладати договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), що дасть їм змогу отримувати гроші за надані послуги з бюджету. У цьому суть нової моделі фінансування, яка буде впроваджуватися впродовж усього 2018 року на первинній ланці.

Мета діяльності медичних закладів – це надання медичних послуг пацієнтам, а не отримання прибутку, тому вони будуть набувати статусу некомерційних підприємств. Це дає змогу звільнити їх від сплати податків на прибуток. Медичні заклади, що пройшли процедуру автономізації, зможуть самостійно розпоряджатися отриманими за надані послуги коштами. Зокрема, їхнє керівництво буде встановлювати розмір зарплат своїх працівників, не прив’язуючись до існуючої тарифної сітки.

На сьогодні усі медичні заклади в Україні фінансуються на основі старої моделі, а саме отримують медичну субвенцію. 2018 рік буде перехідним, коли заклади, що пройшли процедуру автономізації, будуть отримувати гроші за надані послуги, а решта – отримувати медичну субвенцію. Після закінчення перехідного періоду планується повністю перейти на нову модель фінансування на первинній ланці.

Перші виплати від НСЗУ стануть можливими лише після її створення. Орієнтовно це буде в червні-липні 2018 року. До цього навіть автономізовані медичні заклади будуть фінансуватися за рахунок медичної субвенції.

Ще один важливий момент: медичні заклади будуть приєднуватися до нової моделі фінансування групами (усі медичні заклади певного району, міста чи обласної територіальної громади). Тому керівництву закладів, які першими пройшли процедуру автономізації, доведеться зачекати на решту. Чому ж так? Тому що медична субвенція виплачується не на конкретну поліклініку, а на бюджет міста, району чи області, і скасувати її можна лише для даного бюджету, а не для певного медичного закладу. Тому велика роль у процесі прискорення автономізації відводиться місцевій владі. Також обов’язковою умовою є підключення медичних закладів до електронної системи охорони здоров’я (eHealth).

Приватні медичні заклади, які надають послуги на первинній ланці і хочуть приєднатися до реформи, а також лікарі-ФОП зможуть у будь-який час підписати договір з НСЗУ після її створення. Їм ні на кого чекати не треба.

Отже, у 2018 році у керівництва медичних закладів, які надають первинну медичну допомогу, буде багато роботи. Перш за все їм треба пройти процедуру автономізації, реорганізувавши заклад на комунальне некомерційне підприємство.

Читайте також: Чим буде займатися Національна служба здоров'я?

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED