Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чим буде займатися Національна служба здоров’я?

Чим буде займатися Національна служба здоров’я?З 1 січня 2018 року в Україні стартує впровадження медичної реформи. 27 грудня Уряд ухвалив ряд підзаконних актів, які будуть її регулювати, один з яких – Положення про Національну службу здоров’я України. Що ж це за орган, коли його буде створено, що буде входити до його функцій?

Передбачається, що Національна служба здоров’я України (НСЗУ) буде центральним органом виконавчої влади. Він необхідний для реалізації нової стратегії фінансування галузі охорони здоров’я в Україні, а саме тієї сфери, яка стосується надання українцям медичних послуг. Саме НСЗУ укладатиме договори з медичними закладами на надання послуг населенню та буде платити за них з державного бюджету. МОЗ називає НСЗУ національним страховиком.

Відзначається, що, задля уникнення корупційної складової, НСЗУ не буде володіти жодними коштами, вона буде лише переправляти їх з бюджету держави до бюджету медичних закладів. Власне гроші будуть знаходитися на казначейських рахунках.

Уже в січні планується оголосити конкурс на посаду Голови НСЗУ, а до липня 2018 року саму Службу повинні створити і розпочати її роботу. По суті старт роботи Національної служби здоров’я заплановано на червень 2018 року.

Для того, щоб підписати договори з НСЗУ, медичні заклади повинні пройти процедуру автономізації та стати некомерційними комунальними підприємствами. В червні планується підписання перших договорів між медичними закладами, які будуть до цього готові, та НСЗУ. З моменту підписання договору медзаклад буде отримувати виплати від НСЗУ за надані послуги пацієнтам у сфері первинної допомоги. Інші заклади поки будуть фінансуватися за рахунок медичної субвенції, як і раніше, так буде під час перехідного періоду. Підписати договір з НСЗУ вони зможуть ще 1 жовтня та 31 грудня 2018 року. Ці дати МОЗ визначило як друге і третє “вікно можливостей”.

Отже, наступний 2018 рік буде плідним та досить трудомістким для працівників галузі охорони здоров’я в Україні, особливо це стосується первинної ланки медичної допомоги. Чи буде дотримано всіх встановлених термінів, покаже час. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED