Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак був поширений у добу Середньовіччя – висновки вчених

Рак був поширений у добу Середньовіччя – висновки вченихДосить поширеною є думка, що рак – це хвороба ХХ-ХХІ століття, і в минулому від неї люди не помирали. Проте італійські вчені довели, що таке твердження є хибним: на онкологічні захворювання людство страждає вже дуже давно.

Вчені з Пізанського університету (Італія) дослідили захоронення 10-ти чоловіків та 1-ї жінки в базиліці Сан-Доменіко-Маджоре в Неаполі. Вчені працювали з муміфікованими останками членів Арагонської династій, які орієнтовно відносяться до XV- XVI століття. Це був знатний неаполітанський рід, який певний час правив цим містом-державою. В результаті в останках було виявлено сліди 3-х злоякісних пухлин. Про результати дослідження повідомляється в авторитетному медичному журналі The Lancet.

Останки, в тканинах яких виявлено ракові пухлини, належать людям, які на момент смерті досягли віку від 55 до 71 року. Це аденокарцинома прямої кишки, аденокарцинома в тканинах кишечника та базально-кліткова карцинома в кістках черепа.

Вчені припускають, що рак найчастіше розвивався після 50-60 років та був більш поширених серед забезпечених людей епохи Середньовіччі та Відродження, які могли собі дозволити вживання калорійної та жирної їжі.

Наявність пухлин у мумій демонструє, що від раку помирають уже давно, просто раніше люди не знали, яка саме хвороба спричинила смерть. Подібні дослідження дозволяють дослідити механізми формування злоякісних новоутворень у людей минулого та порівняти їх із сучасними випадками раку.

Безсумнівним залишається лише один факт – у минулому про рак нічого не знали і не лікували його, а ми зараз багато знаємо і вміємо багато чого лікувати, але люди так само масово помирають від цієї недуги. Онкологічні хвороби, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, посідають друге місце у світі за причинами смертності, поступаючись лише серцево-судинним захворюванням. Тож, мабуть, сучасний спосіб життя все ж має вплив на формування ракових пухлин. Треба вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, більше рухатися, і тоді можна говорити про високу ймовірність уникнення раку в майбутньому.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED