Принципи здорового харчування від ВООЗ
Неправильне харчування є прямою та опосередкованою причиною багатьох неінфекційних хвороб. Про це заявляє Всесвітня організація охорони здоров’я та констатує той факт, що сьогодні люди вживають дуже багато калорійної їжі, цукру, жирів, солі та мало овочів, фруктів, злаків. Тож у ВООЗ розробили принципи здорового харчування як способу профілактики багатьох захворювань.
Отже, принципи здорового харчування від ВООЗ наступні:
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Отже, принципи здорового харчування від ВООЗ наступні:
- Їсти треба поживні та різноманітні страви, але перевагу віддавати їжі рослинного походження.
- Потребу у вуглеводах краще заміщати цільнозерновими продуктами, кашами (складні вуглеводи), а не випічкою (прості вуглеводи).
- Щодня треба їсти не менше 400 г овочів та фруктів. Перевагу краще віддавати сезонним, свіжим овочам, фруктам і ягодам, типовим для вашої місцевості (тобто, не завезеним).
- Жири повинні складати не більше 30% від денного раціону людини, тож рекомендовано контролювати їх вживання. Краще їсти жири рослинного походження.
- Не можна їсти багато м’яса та продуктів з нього, особливо це стосується його жирних сортів. Натомість білок можна отримувати з бобових, риби, нежирних сортів м’яса (птиці, кролика).
- Молоко, молочні та кисломолочні продукти обов’язково слід вживати, але з низьким вмістом жиру.
- Краще обирати продукти з низьким вмістом цукру. Для цього слід вивчати склад продукту. Особливо треба обмежити вживання солодких газованих напоїв.
- Сіль також шкідлива, як і цукор. Тож варто менше її вживати: загальна кількість солі на день не повинна перевищувати 5 г (1 чайна ложка).
- Найкраще зовсім забути про алкоголь. Якщо цього зробити не виходить, керуйтеся принципом: чим менше, тим краще.
- Краще їсти запечені, варені, тушковані страви або їжу, приготовану на пару.
- Слід відмовитися від смаженої їжі.
- Рекомендовано підтримувати виключно грудне вигодовування до 6 місяців, правильно та поступово вводити прикорм. Це зменшить ризик ожиріння та покращить імунітет дитини.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Новые статьи:
Также интересно посмотреть:
- Развитие ревматоидного артрита зависит от профессии: выводы медиков
- 5 здоровых привычек, которые продлят вашу молодость
- Перебування на дачі може бути небезпечним для здоров’я: будьте обережні
- Особливості вживання коров’ячого молока: кому протипоказаний цей продукт?
- Гіпохолестеринова дієта: коли призначається, у чому полягає?