Чим корисна шовковиця? Що треба знати про цю літню ягоду?
Середина літа – сезон шовковиці в наших географічних широтах. Її люблять як дорослі, так і діти за насичений, приємний смак. Проте ця ягода не лише смачна, а й дуже корисна для здоров’я.
Отже, які ж корисні властивості шовковиці?
Загалом шовковиця гарно переноситься організмом, рідко викликає алергію. Проте до раціону маленької дитини її слід вводити поступово, по 1-2 ягідці, щоб спостерігати за реакцією на неї.
Літо – це пора природних вітамінів, які необхідно вживати у достатній кількості, щоб зміцнити імунітет на рік вперед. Тож не можна нехтувати такими смачними його дарами, як шовковиця.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Отже, які ж корисні властивості шовковиці?
- Шовковиця містить калій, який укріплює серцевий м’яз та приймає участь у багатьох процесах життєдіяльності. Крім того, калій покращує перистальтику кишківника, тому стигла шовковиця – прекрасна профілактика закрепів.
- В шовковиці є натрій, який відповідає за нормалізацію водно-сольового балансу організму людини, попереджує утворення набряків. Це саме те, що актуально в період літньої спеки.
- Корисним є й сік із шовковиці: він містить вітамін К та сприяє зміцненню стінок капілярів, покращує згортання крові, тим самим попереджуючи кровотечі. Також він допомагає при стоматиті та інших хворобах ротової порожнини, при болю в горлі. В ньому є вітаміни групи В, які беруть участь в обмінних процесах в організмі, у кровотворенні, необхідні для засвоєння мінеральних речовин.
- Шовковиця має у своєму складі унікальну речовину, яка називається ресвератрол. Це природний фітоалексин, який виділяється цією ягодою у якості захисту від паразитів (бактерій, грибків). Отже, шовковиця допомагає боротися з інфекціями, викликаними патогенними мікроорганізмами, та посилює при цьому дію вітаміну D.
- Ця ягода має сечогінні властивості.
- Шовковиця, особливо темних сортів, містить залізо, тому її вживання – це профілактика анемії.
- В шовковиці є вітаміни С, А та Е, а також магній, який стабілізує нервову систему, нормалізує артеріальний тиск.
Загалом шовковиця гарно переноситься організмом, рідко викликає алергію. Проте до раціону маленької дитини її слід вводити поступово, по 1-2 ягідці, щоб спостерігати за реакцією на неї.
Літо – це пора природних вітамінів, які необхідно вживати у достатній кількості, щоб зміцнити імунітет на рік вперед. Тож не можна нехтувати такими смачними його дарами, як шовковиця.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове